Ρεσάλτο ενόπλων σε ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν – Εξετάζεται εμπλοκή του Ιράν

Ρεσάλτο ενόπλων σε ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν – Εξετάζεται εμπλοκή του Ιράν
epa07775043 The Iranian oil supertanker Grace 1 is seen in the Strait of Gibraltar, southern Spain, 15 August 2019. According to reports, Gibraltar has released the impounded Iranian oil tanker which was held on the suspicion it was transporting crude oil to a refinery in Syria against EU sanctions. A Gibraltar court has ruled on the release of Grace 1, despite a last minute effort by the US government asking for further detention of the supertanker. EPA/A.CARRASCO RAGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία…

Υπό κατάληψη τελεί ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στον κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Πιο αναλυτικά, άτομα με στρατιωτικές στολές επιβιβάστηκαν σε πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων το οποίο κάποτε βρέθηκε το επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν ομάδα που διευθύνεται από τον βρετανικό στρατό και μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν.

Άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά προφανώς πρόκειται για άλλη μία κατάσχεση πλοίου στις τεταμένες πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής

Περαιτέρω υπάρχουν υποψίες πως ίσως εμπλέκεται το Ιράν, καθώς το πλοίο, που παλαιότερα είχε το όνομα Suez Rajan, είχε εμπλακεί σε  χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει το φορτίο που μετέφερε, περί το 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Σημειώνεται πως το ρεσάλτο έγινε  μετά από εβδομάδες επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η στρατιωτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου πως άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Πρόσθεσε δε πως οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές και μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Όπως υποστήριξε, οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Empire Navigation

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το πλοίο προσείλκυσε το ενδιαφέρον των αμερικανικών αρχών όταν ο όμιλος United Against Nuclear Iran είπε ότι υποπτευόταν ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Οι δορυφορικές φωτογραφίες και τα δεδομένα αποστολής που αναλύθηκαν εκείνη την εποχή από το Associated Press υποστήριξαν τον ισχυρισμό.

Επί μήνες, το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης, πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιό του στο Χιούστον στο πλαίσιο εντολής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2023 η Empire Navigation ομολόγησε την ενοχή της για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση που αφορούσε το δεξαμενόπλοιο.

Συνεχείς οι επιθέσεις στο στενό του Ορμούζ

Στο Στενό του Ορμούζ, ένα στενό πέρασμα του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, υπήρξαν πολλά περιστατικά κατάληψης πλοίων από το Ιράν καθώς και επιθέσεων με στόχο τη ναυτιλία που συχνά κατηγορούνταν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή γενικά έχουν επίσης αυξηθεί από το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Την περασμένη εβδομάδα, δύο δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ισραήλ φέρονται να δέχθηκαν επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Associated Press