Reuters: 3 ελληνικές ναυτιλιακές σταμάτησαν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, για την αποφυγή αμερικανικών κυρώσεων

Reuters: 3 ελληνικές ναυτιλιακές σταμάτησαν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, για την αποφυγή αμερικανικών κυρώσεων
epa09106622 A container ship in Table Bay, Cape Town, South Africa, 30 March 2021. According to the international vessel tracking platform FleetMon, with the Suez Canal blocked for a week, many shipping companies resorted to rerouting their vessels around the Cape of Good Hope at the southern tip of Africa. Included is the mega ship Ever Greet, which is operated by Evergreen, the same Taiwan based company as the vessel Ever Given which blocked the Suez Canal. EPA/NIC BOTHMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα, ικανά να διακινούν σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας.

Τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς περιορίζει τον αριθμό των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι έτοιμες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε καταναλωτές στην Ασία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Σημειώνεται πως ναυτιλιακοί traders δήλωσαν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες προς το παρόν.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες Minerva Marine, Thenamaris και TMS Tankers σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το Reuters συμπληρώνει πως η Thenamaris δήλωσε ότι δεν σχολιάζει εμπορικά θέματα. Η Minerva Marine και η TMS Tankers δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Και οι τρεις εταιρείες ήταν ενεργοί φορτωτές ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν άρχισαν να μειώνουν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με τους traders και τα στοιχεία των ναυτιλιακών πρακτόρων που είδε το Reuters.

Και οι τρεις εταιρείες απέρριψαν αιτήματα για πλοία για φόρτωση ρωσικού αργού το Νοέμβριο και αργότερα, σημειώνουν οι πληροφορίες του Reutes.

Η έξοδος των Ελλήνων ναυλωτών από το εμπόριο ακολούθησε τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στις ρωσικές μεταφορές πετρελαίου. Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών της G7, δηλαδή 60 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε κυρώσεις σε τρία ακόμη πλοία.

Οι χώρες της G7 εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του 2022, αλλά δεν το είχαν επιβάλει προηγουμένως. Το ανώτατο όριο τιμών επιτρέπει στις δυτικές επιχειρήσεις να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και ασφάλισης για το ρωσικό αργό, εφόσον το πετρέλαιο πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές.

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα, ικανά να διακινούν σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας, Πριμόρσκ, Ουστ-Λούγκα και Νοβοροσίσκ, ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων το μήνα ή 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Διαχειρίζονται επίσης έναν στόλο μικρότερων δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν καύσιμα. «Ο “σκοτεινός” στόλος μπορεί να μην είναι αρκετός για να μεταφέρει όλο το ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ένας από τους traders που ασχολούνται με τη ρωσική πετρελαϊκή ναυτιλία, αναφερόμενος στην εμφάνιση του λεγόμενου στόλου των ναυλωτών που διακινούν πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Ιράν που πλήττονται από κυρώσεις και δεν καλύπτονται από τις δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ως κύριο λόγο το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο ταξιδεύει πλέον 8-10 εβδομάδες για να φτάσει στους πελάτες στην Ασία, σε αντίθεση με τις δύο εβδομάδες πριν από τις κυρώσεις, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα δεξαμενόπλοια για το εμπόριο.

Ωστόσο, προς το παρόν η Ρωσία φαίνεται να τα καταφέρνει, καθώς άλλες ναυτιλιακές εταιρείες παρενέβησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ρωσία βασίζεται τώρα στη ναυτιλιακή της εταιρεία Sovcomflot και σε πολλές ελάχιστα γνωστές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες, τη Γκάνα και άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με εμπόρους και ναυτιλιακά στοιχεία.

Τα πλοία φέρουν σημαίες διαφορετικών κρατών από τη Λιβερία έως τα Νησιά Κουκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com