Reuters: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Reuters: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Μάιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 162,1 δισ. ευρώ από τα 161,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν αυξητική πορεία για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.  Ειδικότερα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 162,1 δισ. ευρώ από τα 161,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Μάιο.

Αντίθετα σε μια άλλη χώρα που πέρασε επίσης από Μνημόνιο, την Ιρλανδία, οι καταθέσεις τον Μάιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, που επικαλείται πάλι το Reuters, oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ιρλανδικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 2,7% στα 201,088 δισ. ευρώ τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2010.

Οι καταθέσεις στην Κύπρο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, παρέμειναν σχετικά σταθερές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις κυπριακές τράπεζες, υποχώρησαν κατά 0,1% στα 34,303 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι καταθέσεις βρίσκονται σε επίπεδο κατά 32% χαμηλότερο από την κορύφωσή τους τον Μάιο του 2012.
Στην Ιταλία, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, ακολουθώντας την πτώση του 0,9% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Στην Ελλάδα οι καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, υποχώρησαν κατά 0,6% ενώ στην Πορτογαλία ενισχύθηκαν οριακά, κατά 0,1%.

Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν ελαφρώς από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι κεντρικές τράπεζες (αυτό δικαιολογεί την απόκλιση με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον ίδιο μήνα). Τα στοιχεία της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters, εξαιρούν τις καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης και των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμη: 

Κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς να ενημερώνεται ο οφειλέτης!