Reuters: Ο Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωση πριν από τον θάνατο του – Ο ρόλος του Αμπράμοβιτς

Reuters: Ο Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωση πριν από τον θάνατο του – Ο ρόλος του Αμπράμοβιτς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Πεβτσίχ δήλωσε ότι είχε επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων τη στιγμή του θανάτου του, δήλωσε τη Δευτέρα μια στενή σύμμαχός του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον σκότωσε.

Μιλώντας στο YouTube, η Μαρία Πεβτσίχ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο ανώνυμων Αμερικανών υπηκόων με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που βρίσκεται στη φυλακή στη Γερμανία, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του, μετέδωσε το Reuters.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την ανάμειξη του ρωσικού κράτους στο θάνατό του. Το πιστοποιητικό θανάτου του Ναβάλνι ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτή τη θέση τώρα, σήμερα. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε συμβεί» υποστήριξε η Πεβτσίχ.

«Ο Ναβάλνι θα έπρεπε να είχε βγει τις επόμενες ημέρες, επειδή πήραμε απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου προσφέρθηκε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον δολοφόνο, τον αξιωματικό της FSB, Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίει ποινή για μια δολοφονία στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Κρασίκοφ φυλακίστηκε ισόβια στη Γερμανία αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσένο-Γεωργιανού αντιφρονούντα στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου το 2019. Ο Πούτιν σηματοδότησε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον αυτόν τον μήνα ότι ήθελε να πάρει πίσω τον Κρασίκοφ.

Ο Πούτιν δήλωσε στον Κάρλσον αυτόν τον μήνα ότι ήθελε να πάρει πίσω τον Κρασίκοφ.

Η Πεβτσίχ δήλωσε ότι είχε επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου.

Ο Ναβάλνι, ισχυρίστηκε η ίδια, είχε σκοτωθεί μια μέρα αργότερα επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα ήταν ελεύθερος.

Η Πεβτσίχ, η οποία εδρεύει εκτός Ρωσίας, δεν αποκάλυψε αμέσως τις πηγές για ορισμένους από τους ισχυρισμούς της ούτε παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία.

Είπε ότι ο επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε εμπλακεί σε ορισμένες από τις συνομιλίες ως μεσολαβητής με τον Πούτιν. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Αμπράμοβιτς.

Η Πεβτσίχ δεν κατονόμασε τους δύο Αμερικανούς υπηκόους που εμπλέκονταν στο σενάριο ανταλλαγής με τον Ναβάλνι.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι προσπαθούν να επιστρέψουν τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφο της Wall Street Journal και τον Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ.

Η Ρωσία κατηγορεί και τους δύο άνδρες για κατασκοπεία, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: