Reuters: Προς πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι οδεύει η Ιταλία

Reuters: Προς πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι οδεύει η Ιταλία
The European and Italian flags wave behind Rome's symbol the "She wolf" on the Capitol place in Rome, 26 October 2004. The Capitol will host the Heads of State and Government and Foreign Ministers of 29 European countries next 29 October 2004 to participate at the ceremony of the signature of the Treaty and the Final Act wich establishes a Constitution for Europe. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει τη βουλή και να στείλει τους Ιταλούς ξανά στις κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου.

Σε πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι οδηγείται η Ιταλία ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, καθώς ο Κάρλο Κοταρέλι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει στήριξη από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα για μια προσωρινή κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Η Ιταλία προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση από το Μάρτιο μετά τις εκλογές, με τον πρόεδρο να αναθέτει στον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι να αναλάβει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου-αρχές 2019.

Αλλά πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα κόμματα της Ιταλίας δηλώνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα να διαλύσει τη βουλή στις επόμενες ημέρες και να στείλει τους Ιταλούς ξανά στις κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου.

Αυτή η προοπτική εμφανίστηκε μετά από τη συνάντηση του Κοταρέλι χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Ιταλίας. Μετά τη συνάντηση αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αναμενόταν να ανακοινώσει την προσωρινή κυβέρνηση μετά από αυτή τη συνάντηση.

Πηγή κοντά στην προεδρία δήλωσε ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν είχε κάνει καμία αναφορά κατά τη συνάντηση, της πρόθεσής του να παραδώσει την εντολή του, και ότι απλώς έβαζε τις τελευταίες πινελιές στα ονόματα του υπουργικού του συμβουλίου. Τα μεγάλα κόμματα ωστόσο, θεωρούν ότι η αποστολή του είναι “νεκρή” πλέον και ζητούν τη διάλυση της βουλής.

“Θα ήταν καλύτερα να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό, ακόμη και τον Ιούλιο”, ανέφερε ο Andrea Marcucci, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ιταλία έχει υποστεί το μεγαλύτερο sell off των πολλών τελευταίων ετών στα ομόλογα της, εν μέσω φόβων των επενδυτών ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν την στήριξη για τους αντί-συστημικούς, ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, εκτιμάται πως ακόμη και αν ο Κοταρέλι κατόρθωνε να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση αποδεκτή στη Βουλή, δεν θα μπορούσε να περάσει τον προϋπολογισμό του 2019, προκαλώντας πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ και συγκεκριμένα στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στα μέλη της ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ιταλίας που μπορεί να τη φέρει στο όριο