Ροκφέλερ: Η υποχώρηση της Κίνας θα «μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο» – Σε χαμηλό από την εποχή του Μάο

Ροκφέλερ: Η υποχώρηση της Κίνας θα «μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο» – Σε χαμηλό από την εποχή του Μάο
Former top Chinese Communist Party leader Mao Zedong peers from China's biggest single-currency note, a 100 Yuan (or Renminbi) note, 22 July 2005 in Beijing. Asia woke to a changed financial landscape after China finally abandoned its decade-old peg to the US dollar, with regional governments and analysts widely applauding Beijing for the move. Asian currencies were uniformly tipped to appreciate in the long-term following China's announcement late 21 July to scrap the yuan peg for an undisclosed trade-weighted basket of currencies, leaving China's new exchange rate set at 8.11 yuan to the dollar compared to the old rate of around 8.28 yuan. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
«Η μεγαλύτερη παγκόσμια ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα μπορεί να έχει τελειώσει» σύμφωνα με εκτίμηση στους FT.  

Για σημαντική διολίσθηση στο μερίδιο που κατέχει η Κίνα προς το παγκόσμιο ΑΕΠ κάνει λόγο ο επικεφαλής του διεθνούς ιδρύματος Ροκφέλερ, Ρούτσιρ Σάρμα, υποστηρίζοντας πως η επί δεκαετίες τεράστια ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας βρήκε τελικά το τέλος της.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Σάρμα υποστηρίζει πως «σε μια ιστορική στροφή, η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμης αντιστρέφεται. Η μεγαλύτερη παγκόσμια ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα μπορεί να έχει τελειώσει».

Σε ονομαστικούς όρους δολαρίου -που σύμφωνα με τον Σάρμα είναι το πιο ακριβές μέτρο της σχετικής ισχύος μιας οικονομίας- το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ άρχισε να υποχωρεί το 2022, καθώς τα αυστηρά μέτρα των lockdown για τον κορονοϊό παρέμειναν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους.

Παρά τις προσδοκίες για μια εκρηκτική ανάκαμψη, το μερίδιο της Κίνας θα μειωθεί περαιτέρω το 2023, φτάνοντας το 17%. Αυτό βάζει την Κίνα σε ρυθμό για μια διετή πτώση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων, μια διολίσθηση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960 και του 1970, όταν ο Μάο Τσετούνγκ ήταν ο επικεφαλής της ασιατικής χώρας.

Τότε, το «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» του Μάο εξακολουθούσε να σπέρνει τον όλεθρο στην οικονομία, ανέφερε το businessinsider.com. Μόνο όταν η νέα ηγεσία στράφηκε σε μεταρρυθμίσεις με βάση την αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει.

Το 1990, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία ήταν λιγότερο από 2%, αλλά μέχρι το 2021 είχε εκτοξευθεί στο 18,4%. Μια τόσο ραγδαία αύξηση δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, ανέφερε ο Σάρμα.

Όμως, με την τρέχουσα διολίσθησή της, η Κίνα δεν θα αντιπροσωπεύει τίποτα από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία εκτιμάται σε συνολική αύξηση 113 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η πτώση της Κίνας θα μπορούσε να αναδιατάξει τον κόσμο» εκτίμησε ο Σάρμα. «Από τη δεκαετία του 1990, το μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κυρίως εις βάρος της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, οι οποίες είδαν τα μερίδιά τους να παραμένουν λίγο πολύ σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Το κενό που άφησε η Κίνα καλύφθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ και άλλες αναδυόμενες χώρες» συμπλήρωσε

Η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Πολωνία θα αντιπροσωπεύουν τα μισά από τα κέρδη των αναδυόμενων αγορών, πρόσθεσε αργότερα, κάνοντας λόγο για «ένα εντυπωσιακό σημάδι πιθανών αλλαγών ισχύος που θα ακολουθήσουν».

Από την πλευρά του, το Πεκίνο διατήρησε τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 5% και αναμένει να τον επιτύχει φέτος. Η πρόβλεψη υποστηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει ανάπτυξη 5,4% για το 2023.

Αλλά ο Σάρμα απορρίπτει τη χρήση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ως μέτρο, λέγοντας ότι αφήνει περιθώρια στις κινεζικές αρχές να τροποποιήσουν τους αριθμούς ώστε να ταιριάζουν στις προοπτικές τους και να αποκρύψουν την πιθανότητα μείωσης. Σε ονομαστικούς όρους δολαρίου, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1994, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com