Rolls Royce: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. λίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Rolls Royce: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. λίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε σήμερα βελτιώνει την ανθεκτικότητά μας στο τρέχον αβέβαιο λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γουόρεν Ιστ.

Το ποσό των 5 δισ. λίρες (6,5 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 2 δισ. λιρών από τους μετόχους, σχεδιάζει να αντλήσει η Rolls Royce μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με σκοπό να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της, καθώς η ταξιδιωτική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία, έχει επιβαρύνει τις ταμειακές ροές του βρετανικού κατασκευαστή.

Οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν τη Rolls Royce με βάση το πόσες ώρες οι κινητήρες της πετούν και οι ανησυχίες για την μεγάλη πτώση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, έχουν στοιχίσει στην αξία της μετοχής της περί του 80%.

Η βρετανική εταιρεία, της οποίας οι κινητήρες τροφοδοτούν τα Boeing 787 και Airbus 350, δήλωσε τον Μάιο ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 9.000, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και πως τα οικονομικά της υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε σήμερα βελτιώνει την ανθεκτικότητά μας στο τρέχον αβέβαιο λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γουόρεν Ιστ.

Η εταιρεία σε δήλωσή της, ανέφερε ότι παρά τις εκροές ύψους 4 δισ. λιρών φέτος, αναμένεται να επιστρέψει σε θετική ταμειακή ροή κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους και στοχεύει σε 750 εκατ. λίρες ελεύθερων ταμειακών ροών το 2022.

Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό εξαρτάται από την ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων. Καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν αναμένεται να φθάσουν στο επίπεδο του 2019 πριν από το 2024.

Η κυβερνητική UK Export Finance δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επέκταση της εγγύησης του ποσοστού 80% στο υφιστάμενο πενταετούς δάνειο ύψους 2 δισ. λιρών της εταιρείας και θα υποστηρίξει επίσης ενδεχόμενη αύξηση του δανείου έως 1 δισ. λίρες.

Η Rolls Royce, η οποία ανέφερε επίσης ότι έλαβε δεσμεύσεις για μια νέα διετή διευκόλυνση για δάνειο ύψους 1 δισ. λιρών, δεν έκανε καμία αναφορά στο ποιος υποστηρίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρονται για αυτήν.