Ρωσία και Λουξεμβούργο σχεδιάζουν από κοινού εξορύξεις στο Διάστημα

Ρωσία και Λουξεμβούργο σχεδιάζουν από κοινού εξορύξεις στο Διάστημα

Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε νομικούς κανόνες για το μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα.

Η Ρωσία, μεγάλος παραγωγός φυσικών πρώτων υλών, πρότεινε στο Λουξεμβούργο να συνεργασθούν για μελλοντικές διαστημικές επιχειρήσεις εξόρυξης σε αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα.

Το μικρό Λουξεμβούργο στην καρδιά της Ευρώπης είναι η πρώτη χώρα που έχει ανακοινώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις διαστημικές εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό, μια δραστηριότητα που έως τώρα ανήκε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, έρχεται πιο κοντά στην υλοποίηση της, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις και εταιρείες αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την ιδέα.

H αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε- στο πλαίσιο ρωσικής αποστολής στο Λουξεμβούργο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ– το ρωσικό ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία. «Τον Ιανουάριο προσφέραμε στο Λουξεμβούργο μια συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία που αφορά την (εξορυκτική) εξερεύνηση του διαστήματος. Περιμένουμε μια απάντηση από το Λουξεμβούργο», δήλωσε η Γκολίκοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το στήσιμο διαστημικών ορυχείων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα πάρει χρόνο. Μεταξύ άλλων τεχνικών δυσκολιών, είναι πώς θα γίνεται η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μεταλλευμάτων στη Γη ή η επιτόπια αξιοποίηση τους για την υποστήριξη διαστημικών αποικιών. Μέταλλα όπως ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το νικέλιο υπάρχουν σε αφθονία σε διαστημικά σώματα όπως οι αστεροειδείς, καθώς επίσης σπανιότερα μέταλλα πολύτιμα για τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών. Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 1967 για το διάστημα, απαγορεύεται σε οποιαδήποτε χώρα μόνη της να εκμεταλλευθεί οποιοδήποτε ουράνιο σώμα όπως η Σελήνη ή ένας πλανήτης, με το σκεπτικό ότι αποτελούν «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να συνεργασθεί με άλλες χώρες στη βάση μιας πολυμερούς συμφωνίας για την απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε αστεροειδείς. Η Γκολίκοβα επεσήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλά κανείς για άμεση συνεργασία σε αυτό το πεδίο, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.