Ρωσικό τανκ Τ-72: Η “αχίλλειος πτέρνα” στην κατασκευή του που μπορεί να το καταστρέψει

Ρωσικό τανκ Τ-72: Η “αχίλλειος πτέρνα” στην κατασκευή του που μπορεί να το καταστρέψει
Ukrainian soldiers are pictured on a T-72 tank near Lyman, eastern Ukraine, on April 24, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP) Photo: AFP
Το κατασκευαστικό πρόβλημα των ρωσικών τανκ που, σε περίπτωση χτυπήματος, μπορεί να καταστεί μοιραίο για το πλήρωμα.

Το θέαμα των ρωσικών αρμάτων μάχης, που έχουν ανατιναχθεί και βρίσκονται διαλυμένα κατά μήκος στους δρόμους της Ουκρανίας, υποδηλώνει ένα πρόβλημα σχεδιασμού στις δεξαμενές τους, το “jack-in-the-box”.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τον τρόπο που πολλά ρωσικά τανκς κρατούν και φορτώνουν πυρομαχικά. Σε αυτά τα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του T-72, του σοβιετικού οχήματος που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλα τα πυρομαχικά τοποθετούνται σε έναν δακτύλιο μέσα στον πυργίσκο.

Όταν μια εχθρική βολή χτυπήσει στο σωστό σημείο, σύμφωνα με τη Washinghton Post, το δαχτυλίδι των πυρομαχικών μπορεί γρήγορα να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, εκτινάσσοντας τον πυργίσκο από το κύτος του άρματος, προκαλώντας ένα θανατηφόρο χτύπημα.

“Για ένα ρωσικό πλήρωμα, αν χτυπηθεί ο χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών, όλοι είναι νεκροί”, είπε ο Ρόμπερτ Ε. Χάμιλτον, καθηγητής στο Πολεμικό Κολέγιο Στρατού των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η δύναμη της έκρηξης μπορεί να “εξατμίσει ακαριαία” το πλήρωμα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας υπολόγισε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 530 άρματα μάχης που είτε καταστράφηκαν, είτε αιχμαλωτίστηκαν από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται το ελάττωμα των τανκς”, είπε ο Samuel Bendett, σύμβουλος στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδία.

Οι εξίσου προβληματικές παραλλαγές που χρησιμοποιεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία, επίσης, χρησιμοποιεί παραλλαγές T-72 ρωσικής κατασκευής, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στηρίχθηκε στη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τανκς και η Ουκρανία μπόρεσε να αντεπιτεθεί καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το ελάττωμα αφορά μια ευρύτερη διαφορά στις προσεγγίσεις μεταξύ των δυτικών στρατευμάτων και των στρατιωτικών της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές.

“Τα αμερικανικά τανκς εδώ και πολύ καιρό έδωσαν προτεραιότητα στην επιβίωση του πληρώματος με τρόπο που τα ρωσικά άρματα μάχης δεν είχαν”, είπε ο Χάμιλτον.

“Είναι απλώς μια διαφορά στο σχεδιασμό του θαλάμου αποθήκευσης πυρομαχικών και μια διαφορά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων”, πρόσθεσε.

Τα πυρομαχικά στα περισσότερα δυτικά άρματα μάχης μπορούν να φυλάσσονται κάτω από το δάπεδο του πυργίσκου, προστατευμένα από το βαρύ κύτος -ή στο πίσω μέρος του πυργίσκου, είπε ο Χάμιλτον.

Ενώ ένας χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών τοποθετημένος σε πυργίσκο είναι ευάλωτος σε χτυπήματα, τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά μπορούν να αποτρέψουν το επίπεδο καταστροφής που παρατηρείται στην περίπτωση του T-72.

Ακόμη και οι πρώτες εκδόσεις των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στη δεκαετία του 1980 ήταν εξοπλισμένες με σκληρές πόρτες εκτόξευσης που χώριζαν το πλήρωμα μέσα από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Αυτές οι δεξαμενές έχουν τετραμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτωτή που ανοίγει τη βαλλιστική πόρτα με το χέρι.

Τα συγκεκριμένα άρματα σχεδιάστηκαν για να είναι ισχυρότερα από την επάνω θωράκιση, έτσι ώστε εάν τα πυρομαχικά χτυπηθούν, η έκρηξη θα διοχετεύεται προς τα πάνω μέσω των πάνελ εκρήξεων, αντί στο σημείο που βρίσκεται το πλήρωμα, είπε ο Χάμιλτον.

Από την άλλη πλευρά, τα ρωσικά άρματα μάχης βασίζονται σε μηχανικούς αυτόματους φορτωτές, επιτρέποντάς τους να επανδρώνονται από μια ομάδα τριών ατόμων.

Ο σχεδιασμός των ρωσικών αρμάτων δίνει προτεραιότητα στον ρυθμό και τη δύναμη πυρός, το χαμηλό προφίλ, την ταχύτητα και την ικανότητα ελιγμών έναντι της συνολικής επιβίωσης, είπε ο Χάμιλτον. Τείνουν να είναι ελαφρύτερα και απλούστερα και έχουν λεπτότερη, λιγότερο προηγμένη θωράκιση από τα δυτικά άρματα μάχης. Η ευπάθεια του σχεδιασμού ήταν πιθανώς “απλώς φθηνότερη και ελαφρύτερη”, είπε ο Hamilton.

Τα νεότερα ρωσικά μοντέλα κυκλοφόρησαν μετά το T-72, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 από τη Σοβιετική Ένωση. Ένα από αυτά, το T-14, έχει περιγραφεί ως ένα εξελιγμένο άρμα που αλλάζει το “παιχνίδι” στο πεδίο μάχης από τότε που έκανε το ντεμπούτο του σε μια στρατιωτική παρέλαση το 2015.

Αλλά οι κατασκευαστές του δεν έχουν δει ακόμη μεγάλη χρήση εκτός παρελάσεων. Οι νεότερες παραλλαγές του T-72 ήρθαν με μεγαλύτερη προστασία, είπε ο Bendett, ωστόσο η επικρατούσα αρχή ήταν η ίδια: ένα πλήρωμα τριών ατόμων με χαμηλότερο προφίλ και οβίδες σε κύκλο μέσα στον πυργίσκο.

Για τον αμερικανικό στρατό, ο Χάμιλτον είπε πως “αν το τανκ καταστραφεί και το πλήρωμα επιβιώσει, μπορείτε να φτιάξετε άλλο τανκ πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να εκπαιδεύσετε άλλο πλήρωμα”.

Αντίθετα, για την ιδεολογία της Ρωσίας ανέφερε τα εξής: “Οι άνθρωποι είναι τόσο αναλώσιμοι όσο και η μηχανή. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό εδώ και 31 χρόνια – απλώς επέλεξαν να μην ασχοληθούν με αυτό”.

Πηγή: News247.gr