Ρουμπινί: Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν αγορές και οικονομίες σε κραχ, η κρίση είναι εδώ

Ρουμπινί: Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν αγορές και οικονομίες σε κραχ, η κρίση είναι εδώ
Nouriel Roubini of New York University's Stern School of Business speaks during the Skybridge Alternatives (SALT) Conference in Las Vegas, Nevada May, 9, 2012. SALT brings together public policy officials, capital allocators, and hedge fund managers to discuss financial markets. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS EDUCATION)
Το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσίας –κυρίως η εργαλειοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων– έχει βαλκανιοποιήσει την παγκόσμια οικονομία, με την αποπαγκοσμιοποίηση να είναι προ των πυλών…

«Εδώ και ένα χρόνο», λέει ο Ρουμπινί με άρθρο στο Project Syndicate, «αναφέρω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν επίμονη και ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τον καταπολεμήσουν θα προκαλούσε σκληρή οικονομική προσγείωση».

Όταν έρθει η ύφεση, προειδοποίησα, θα υπάρξει μια σοβαρή και παρατεταμένη κρίση χρέους. Και παρά την επιθετική ρητορική τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες, παγιδευμένοι σε μια παγίδα χρέους, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με τον υψηλό πληθωρισμό. Κάθε χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων θα σημειώσει απώλειες, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσίας –κυρίως η εργαλειοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων– έχει βαλκανιοποιήσει την παγκόσμια οικονομία, με την αποπαγκοσμιοποίηση να είναι προ των πυλών…

Και αν μια σκληρή προσγείωση είναι η βασική υπόθεση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ακόμη πιο πιθανή στην Ευρώπη, λόγω του ρωσικού ενεργειακού σοκ, της επιβράδυνσης στην Κίνα και του γεγονότος ότι η EKT αλλά και η Fed είναι ακόμη πολύ πίσω από την καμπύλη…».

Ακόμη δεν είμαστε σε ύφεση, αναφέρει ο οικονομολόγος, ωστόσο οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο εύρος του στόχου θα προκαλέσουν τόσο οικονομικό όσο και χρηματοπιστωτικό κραχ.

«Για αυτό οι κεντρικές τράπεζες, ανεξάρτητα από τη σκληρή τους ρητορική, θα αισθανθούν τεράστια πίεση για να αντιστρέψουν τη νομισματική σύσφιξη μόλις υλοποιηθεί το σενάριο μιας σκληρής οικονομικής προσγείωσης».

Η Μεγάλη Μετριοπάθεια (Great Moderation) έδωσε τη θέση της στον Μεγάλο Στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος θα χαρακτηριστεί από αστάθεια και συρροή αρνητικών κραδασμών προσφοράς. 

Χαρτοφυλάκιο 60/40;

Τι σημαίνουν τα παραπάνω για το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40; διερωτάται ο Roubini; «Προηγουμένως υποστήριξα ότι η αρνητική συσχέτιση μεταξύ των τιμών των ομολόγων και των μετοχών θα καταρρεύσει καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός – και πράγματι έχει γίνει.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι αμερικανικοί (και παγκόσμιοι) δείκτες μετοχών υποχώρησαν πάνω από 20%, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν από 1,5% σε 3,5%, προκαλώντας τεράστιες απώλειες τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα (θετική συσχέτιση τιμών).

Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ράλι της αγοράς μεταξύ Ιουλίου και μέσα Αυγούστου (το οποίο σωστά προέβλεψα ότι θα ήταν μια νεκρή αναπήδηση), διατηρώντας έτσι τη θετική συσχέτιση τιμών.

Από τα μέσα Αυγούστου, οι μετοχές συνέχισαν την απότομη πτώση τους ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί πολύ. Καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός οδήγησε σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η bear market έγινε πραγματικότητα τόσο για μετοχές όσο και για ομόλογα. Ωστόσο, οι μετοχές παγκοσμίως δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως τα όσα άσχημα λαμβάνουν χώρα – ούτε καν το σενάριο της ήπιας προσγείωσης.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση της ήπιας προσγείωσης οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 30% και κατά 40% ή περισσότερο σε μια σοβαρή στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, όπως έχω προβλέψει για την παγκόσμια οικονομία.

Τα σημάδια πίεσης στις αγορές χρέους εντείνονται: τα περιθώρια των κρατικών περιθωρίων και τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται και τα περιθώρια υψηλής απόδοσης αυξάνονται απότομα. Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι σκιώδεις τράπεζες, τα νοικοκυριά, οι κυβερνήσεις και οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Η κρίση είναι εδώ» καταλήγει ο οικονομολόγος.