Σ. Τσομώκος: Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σ. Τσομώκος: Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Στόχος να καταστεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή συνάντηση.

Η συνεχής ανοδική πορεία που καταγράφει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εδώ και 4 χρόνια, από το 2015, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα οι διοργανωτές του, προχωρώντας σε αποτίμηση των φετινών εργασιών του, ενώ στη συνέχεια έδωσαν το στίγμα της επόμενης χρονιάς.

Ο ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, προσδιόρισε πως ο στόχος του είναι να καταστεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή συνάντηση και εξέφρασε την εδραία πεποίθησή του ότι θα γίνει πραγματικότητα. Εκμυστηρεύτηκε την προσωπική του φιλοδοξία, «να αφήσουμε πίσω μας κάτι περισσότερο σημαντικό από αυτά που ήδη κάνουμε στο χώρο που επαγγελματικά δραστηριοποιούμεθα όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφερόμενος στους συντελεστές του Φόρουμ, αποκάλυψε πως ένας μεγάλος αριθμός από τους ξένους καλεσμένους αυτά τα τέσσερα χρόνια δέχονται την πρόσκληση γιατί η εκδήλωση πραγματοποιείται στον μοναδικό τόπο των Δελφών. Ο δεύτερος ηθικός συντελεστής, τόνισε ο Συμεών Τσομώκος, υπήρξε η ηθική στήριξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, τον πρέσβη κ. Γεννηματά, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν το Φόρουμ των Δελφών». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη στήριξη του Φόρουμ από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου που στη μεγάλη του πλειονότητα απαρτιζόταν από ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, επισήμανε πως οι χορηγίες του Φόρουμ προέρχονται όλες από τον ιδιωτικό τομέα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των εργασιών του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και είχε στο επίκεντρο της θεματολογίας του την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου ανέφερε πως συγκέντρωσε για τέταρτη χρονιά, και επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, στον «ομφαλό της Γης», εκατοντάδες προσωπικότητες διεθνούς κύρους από όλον τον κόσμο. «Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, αυτό το συνέδριο που διευρύνει διαρκώς τον διεθνή χαρακτήρα και το ακροατήριό του, κατάφερε να καθιερωθεί ως το σημαντικότερο συνέδριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», επισήμανε και έστειλε το μήνυμα εκ μέρους των διοργανωτών: «Οι εντυπωσιακοί αριθμοί που συνοδεύουν την εξέλιξή του δίνουν το στίγμα των προσδοκιών για τις επόμενες χρονιές».

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με θέμα πού πάει η Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια, με ομιλητές τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, την πρόεδρο του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, και τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Προσδιορίζοντας τον στόχο της επόμενης χρονιάς, ο δημοσιογράφος είπε να γίνει το μεγάλο ευρωπαϊκό φόρουμ, οι Δελφοί να γίνουν η έδρα του εβληματικού συμποσίου ιδεών για όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε: «Οι Δελφοί να γίνουν ένας ομφαλός διεθνούς ευρωπαϊκής σκέψης. Είμαστε κοντά».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο «Ecali Club», το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Στο τέλος οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού για το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-8 Μαρτίου του 2020.