Σάλος στη Βρετανία για την ανάθεση εκτύπωσης νέων μπλε διαβατηρίων σε ξένη εταιρεία

Σάλος στη Βρετανία για την ανάθεση εκτύπωσης νέων μπλε διαβατηρίων σε ξένη εταιρεία
epa06643197 A former blue British passport (C), and the current red EU British passport (L and R) which will be returning to blue when Britain leaves the European Union following an announcement by British Immigration Minister Brandon Lewis on 22 December 2017. News reports on 03 April 2018 state that the British, De La Rue plc, security and anti-counterfeiting provider for banknotes, identity and brand protection, will formally appeal the British government’s decision to award the 490 million GBP contract new British passport printing contract to Franco-Dutch international digital security company Gemalto. The British government has granted a two-week extension in the process to decide who will produce the British passports after Brexit and will be announced on 17 April 2018. EPA/ANDY RAIN

Στην «πυρά» η Τερέζα Μέι μετά την αποκάλυψη για τα διαβατήρια της μετά-Brexit περιόδου, ενώ στη δικαιοσύνη προσφεύγει βρετανική εταιρεία. 

Η βρετανική εταιρία De La Rue ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης της Βρετανίας να αναθέσει σε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση να εκτυπώσει τα νέα μπλε διαβατήρια της χώρας για την εποχή μετά το Brexit.

Τα νέα μπλε βρετανικά διαβατήρια χαρακτηρίστηκαν από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ως «έκφραση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας», αλλά θα τυπωθούν από μια Γαλλο-Ολλανδική εταιρία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την De La Rue.

Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι η εταιρία είναι η Gemalto, αν και η ίδια η επιχείρηση δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις αναφορές αυτές. Η Gemalto τυπώνει τις βρετανικές άδειες οδήγησης.

Η De La Rue ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τον δικαστικό έλεγχο της προσωρινής απόφασης να ανατεθεί το συμβόλαιο για την εκτύπωση των βρετανικών διαβατηρίων σε ξένη εταιρία, η οποία κατέθεσε χαμηλότερη προσφορά.

«Με βάση τη γνώση μας για την αγορά, η άποψή μας είναι ότι η δική μας προσφορά είχε την υψηλότερη ποιότητα και ήταν τεχνικά η πλέον ασφαλής», ανέφερε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος της De La Rue, προσθέτοντας ότι ενώ η προσφορά της ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το ισχύον συμβόλαιο, δέχεται ότι δεν ήταν η κατώτερη.

Η Βρετανία έδωσε στην εταιρία De La Rue δύο επιπλέον εβδομάδες προκειμένου να προσφύγει επίσημα κατά της απόφασης. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η περίοδος αναστολής – μεταξύ της ανάθεσης μιας σύμβασης και της τελικής ολοκλήρωσής της – παρατάθηκε ύστερα από αίτημα της De La Rue.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την απόφαση να τυπωθούν τα διαβατήρια στο εξωτερικό έφεραν σε δύσκολη θέση τη Μέι, η οποία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα θα επιστρέψει στο σκούρο μπλε χρώμα που χρησιμοποιούσε για δεκαετίες. Η εκστρατεία της Daily Mail για συλλογή υπογραφών προκειμένου τα νέα διαβατήρια να τυπώνονται από βρετανική εταιρία συγκέντρωσε πάνω από 265.000 υποστηρικτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ