Σαμαράς: «Η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές»

Σαμαράς: «Η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές»

Ολοκληρώθηκε το εξαιρετικά σύντομο υπουργικό συμβούλιο που είχε ως θέμα τον ορισμό την νέας ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

«Η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε 24 λεπτά και είχε αντικείμενο τον ορισμό την νέας ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, κατόπιν των εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε «Καλές ολιγοήμερες διακοπές, αλλά δεν χαλαρώνουμε» στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως επειδή όλοι έχουν ανάγκη από ξεκούραση, μπορούν να φύγουν για λίγες ημέρες, αλλά θα ενημερώσουν τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Φώτη Καημενάκη για το πόσες ημέρες θα λείπουν και που θα βρίσκονται, ενώ θα έχουν εξασφαλίσει ότι τα υπουργεία θα λειτουργούν κανονικά με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς.

Νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίστηκε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο κ. Νίκος Αγγελάρας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Μιχάλης Ζυμής. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου ορίστηκαν οι κ.κ. Βιολέττα Κυτέα, Βασιλική Θάνου, Γεώργιος Γεωργέλης Παναγιώτης Ρουμπής. Αντιπρόεδροι Ελεγκτικού Συνεδρίου οι κ.κ. Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Νικόλαος Μηλιώνης και Άννα Λιγομένου.

Ακολουθήθηκε η εντολή του πρωθυπουργού να τηρηθεί η επετηρίδα.

«Ο Πρωθυπουργός ζήτησε και σε αυτό συμφώνησε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να τηρηθεί η επετηρίδα και να ληφθεί υπόψη το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση και οι διοικητικές ικανότητες των υπό προαγωγή. Και αυτό πράξαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας ανέφερε σε δήλωσή του: «Η επιλογή μου ως Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του αρχαιοτέρου Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία του. Ο βηματισμός του γίνεται από σήμερα ιδιαίτερα ταχύς, συγχρόνως όμως, και ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την εφαρμογή από την πολιτεία, κατά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, των αρχών της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. Γίνεται, τέλος, και ιδιαίτερα υπεύθυνος, προκειμένου το Δικαστήριο διατηρήσει το κύρος του στις συνειδήσεις των πολιτών και το πολίτευμα να μην υποστεί ανήκεστες βλάβες».

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΟΑΣΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιτυγχάνεται «ο εξορθολογισμός της λειτουργίας και διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΟΑΣΘ».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η απόφαση καταβολής στον ΟΑΣΘ 120,7 εκατομμύριων ευρώ, για «υποτιθέμενες οικονομικές εκκρεμότητες» που «δεν κατονομάζονται» των ετών 2010-2013, αυξάνει το μέσο όρο της αντισταθμιστικής καταβολής για την εξαετία 2008-2013, από 114,5 εκατομμύρια ευρώ, στα 135 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, ενώ η αναπροσαρμογή μεταξύ άλλων της αντισταθμιστικής καταβολής για το έτος 2014, σε 102,8 εκατομμύρια ευρώ, από 48 εκατομμύρια ευρώ, είναι «πρόσθετο χάρισμα 54,8 εκ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι την τριετία 2015-2017 προβλέπεται «δραματική μείωση» της αντισταθμιστικής καταβολής (στα 53,2 εκατομμύρια ευρώ για 2015, 47 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 44,1 εκατομμύρια ευρώ το 2017) και τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχτεί αυξήσεις εισιτηρίων και θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών που θα αντισταθούν στη νέα ληστεία του ΟΑΣΘ και της κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς προέκυψαν οι «οικονομικές εκκρεμότητες», πως προκύπτει το απαιτούμενο ύψος της αντισταθμιστικής καταβολής και «το προκλητικά αδιαπραγμάτευτο – ακατέβατο» κέρδος των μετόχων, «που φτάνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ το έτος», ποια είναι τα πραγματικά έσοδα του ΟΑΣΘ, κ.α.

Τέλος, διατυπώνει το αίτημα του για «δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, επιχορηγούμενο γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό», που θα παρέχει «αξιόπιστες, ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Καμία χαλάρωση» το μήνυμα Σαμαρά

Βενιζέλος: Αναβάλλεται για ένα μήνα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ