Σαμαράς: «Στόχος η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής»

Σαμαράς: «Στόχος η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής»

Μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης η τραπεζική ένωση, ανέφεραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ρομπάι και Μπαρόζο.

«Επιτύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και τώρα βασικός στόχος είναι να διορθώσουμε τα λάθη με την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά από επτά μήνες συνεχόμενων και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το τελικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους 20 μήνες στην εκπλήρωση των βασικών δημοσιονομικών στόχων και στην εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μετά από πολλές δεκαετίες έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους στόχους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό μέρισμα 525 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους σε έναν μήνα, κάτι που «αποτελεί επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος υπέστη τεράστιες θυσίες».

«Aν και το χειρότερο της κρίσης είναι πίσω μας, αυτό δεν είναι ακόμη ορατό στην αγορά εργασίας και στους δείκτες κοινωνικές συνοχής», ανέφερε ο πρωθυπουργός , λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό που «αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω από το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα και πρόσθεσε ότι οι ΜμΕ αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη λύση του προβλήματος της ανεργίας.

Αναφερόμενος στις εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξήχθησαν με τους κοινωνικούς εταίρους και την Κομισιόν ο πρωθυπουργός είπε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας αναζητούμε καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς εξαιρέσεις και με ευκαιρίες για όλους που σημαίνει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα και καινοτομία».

Με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρθηκαν στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση οι Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι, οι οποίοι συνεχάρησαν τις προσπάθειες της Αθήνας και τα αποτελέσματα που πέτυχε.

Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε ότι η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού που αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε η συμφωνία συνιστά εξαιρετικά θετικό νέο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Ε.Ε.: Επίσημο όργανο για την εξυγίανση των τραπεζών

Τρόικα: Προσοχή στα «κόκκινα» δάνεια

Σαμαράς: «Θα μοιράσουμε πάνω από 500 εκατ. σε 1 εκατ. Έλληνες»

Τελική συμφωνία κυβέρνησης– τρόικας