Samsung: Το στοίχημα των 8 δισ. δολαρίων στα «έξυπνα» αυτοκίνητα

Samsung: Το στοίχημα των 8 δισ. δολαρίων στα «έξυπνα» αυτοκίνητα
Photo:

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει ο τεχνολογικός κολοσσός που επιδιώκει να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο του αυτοκινήτου. 

Η  Samsung ανακοίνωσε  την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας οτικοακουστικών συστημάτων και λύσεων Harman, προς οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει ο τεχνολογικός γίγαντας διεκδικώντας μια κυρίαρχη θέση την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς η Harman θα προμηθεύει εξοπλισμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τα οχήματα. Αυτός ο χώρος έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλου ενδιαφέροντος για τις εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, τα αυτοκίνητα συνδέονται όλο και περισσότερο με εφαρμογές.

Από πλευράς Samsung αναφέρθηκε ότι η ειδίκευσή της στις οθόνες και στα user interfaces, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της Harman θα δώσουν «εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης». Η τελευταία, η οποία κατέχει μια σειρά από brands όπως οι Kardon, AKG, and JBL, αναμένει να διπλασιάσει τα έσοδά της στα επόμενα πέντε χρόνια. Η αμερικανική εταιρεία επλήγη πρόσφατα από μεγάλες συμφωνίες με σειρά  ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των  Fiat Chrysler και General Motors, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Μάλιστα, τον Ιούνιο οι συμφωνηθείσες παραγγελίες που δεν εκτελέστηκαν άγγιζαν 24 δισ. δολάρια.

«Η Harman συμπληρώνει τέλεια τη Samsung από την άποψη των τεχνολογιών, των προϊόντων και των λύσεων και ενώνουν τις δυνάμεις τους ως μια φυσική επέκταση της στρατηγικής στον τομέα της  αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οποία επιδιώκουμε να μπούμε στο προσεχές διάστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung Oh-Hyun Kwon «[Η εξαγορά], θέτει  ένα ισχυρό θεμέλιο για την εταιρεία ώστε να επεκτείνει την πλατφόρμα της στα αυτοκίνητα».

Η εισχώρηση της εταιρείας της Νότιας Κορέας στον κόσμο του αυτοκινήτου θα φέρει πιθανότατα μεγάλο ανταγωνισμό με άλλους γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google και η Apple. Ωστόσο,  μεγάλο μέρος των επιδιώξεων για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Silicon Valley εστιάζεται στα αυτό-οδηγούμενα, των οποίων ο εξοπλισμός θα φέρει τεράστια κέρδη.