Σαν σήμερα: Έφυγε από τη ζωή ο Εντουάρ Μανέ

Σαν σήμερα: Έφυγε από τη ζωή ο Εντουάρ Μανέ

Πιο συγκεκριμένα, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης συνδέθηκε έντονα με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και αποτέλεσε έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.

Ζωγράφιζε ελεύθερα από ψυχής, χωρίς την ανάγκη της ακαδημαϊκής τεχνικής παίρνοντας θέση στην κοινωνία της εποχής του, ενώ αναπαριστούσε θέματα με ανθρώπους της κατώτερης κοινωνίας που θεωρούταν ακατάλληλα για να αποτελέσουν αντικείμενο τέχνης.

Αν και ο ίδιος συνδέθηκε με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, όπως ήταν ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Κλωντ Μονέ, ο Πωλ Σεζάν και άλλοι, δε διαπνέονταν από κοινές πεποιθήσεις και δε συμμετείχε στις εκθέσεις τους ούτε και επιθυμούσε να εκλαμβάνεται ως εκπρόσωπος του κινήματος.

Μάλιστα, ο Μανέ δέχτηκε με τη σειρά του επιδράσεις από τους ιμπρεσιονιστές και ιδιαίτερα από τον Μονέ, αφού πολλά από τα έργα του ακολούθησαν την ιμπρεσιονιστική τεχνοτροπία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι ιμπρεσιονιστές.

Τέλος, το έργο του Μανέ υπερασπίστηκαν δημόσια και άλλες μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως οι λογοτέχνες Εμίλ Ζολά, Στεφάν Μαλαρμέ και Σαρλ Μπωντλαίρ, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και τα πορτραίτα που φιλοτέχνησε ο Μανέ για τους Ζολά και Μαλαρμέ.

Πηγή: neolaia.gr 

Διαβάστε ακόμα:

Πως να μιλάτε για τέχνη χωρίς να ξέρετε

Η τέχνη πάει Coachella