Σαρώνει τις αγορές το sell off στα αμερικανικά ομόλογα – Έντονη η ανησυχία των επενδυτών

Σαρώνει τις αγορές το sell off στα αμερικανικά ομόλογα – Έντονη η ανησυχία των επενδυτών
epa08281034 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the opening bell in New York, New York, USA, on 09 March 2020. The Dow Jones industrial average was down as much as 2000 points, and trading was temporarily halted as a backstop to the sell-off, as investors around the world are continuing to react to impact of the coronavirus spread. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το sell off στα treasuries εύλογα σαρώνει τις παγκόσμιες αγορές

Σε υψηλά 16ετίας έχουν «σκαρφαλώσει» οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, πλησιάζοντας στο 5% (η τρέχουσα απόδοση είναι περί το 4,85%), σε μια άνοδο που φέρνει στο θύμησες από τον πανδημικό κόσμο του 2020… 

Και, φυσικά, το sell off στα treasuries εύλογα σαρώνει τις παγκόσμιες αγορές, καθώς, ως γνωστόν, όταν ασθενούν με γρίπη οι ΗΠΑ, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία. Tο ανηλεές ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί αναταραχή στις μεγάλες αγορές τίτλων χρέους, καθώς οι έμποροι συνειδητοποιούν μάλλον με επώδυνο τρόπο ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

«Αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να προκαλούν κλυδωνισμούς σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο James Wilson, διαχειριστής χρημάτων στο Jamieson Coote Bonds Pty στη Μελβούρνη. «Αυτήν τη στιγμή οι αγοραστές απουσιάζουν, κανείς δεν θέλει να μπει μπροστά στις αυξανόμενες αποδόσεις, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει σε αρκετά υπερπουλημένα επίπεδα».

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων το 2023 υποχωρεί τώρα κατά  3,5% ενώ η μεταβλητότητα του BofA MOVE Index for Treasuries του ICE εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Η μέση τιμή των ομολόγων στον Δείκτη Οικονομικών του Bloomberg των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στα 85,5 σεντ στο δολάριο, μισό σεντ πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 1981.

Η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων έφτασε στο 5% στην Ασία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Τα γερμανικά 10ετή επιτόκια αυξήθηκαν στο 3% για πρώτη φορά από το 2011.

Στην Ιαπωνία, τα 10ετή overnight-indexed swaps εκτινάχθηκαν στο 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο φτάνοντας στην κορυφή του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας τις εικασίες για αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

«Τελικά πιστεύουμε πως έρχεται και άλλη ανηφόρα για τις αποδόσεις», δήλωσε ο Scott Solomon, διαχειριστής κεφαλαίων στην T. Rowe Price, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισήμανε ότι οι αποδόσεις 10 ετών θα δοκιμάσουν 5,5%. 

«Υπάρχει μια μικρή αντιπαράθεση μεταξύ ορισμένων παραδοσιακών επενδυτών όσον αφορά το duration έναντι εκείνων που θεωρούν τα επίπεδα απόδοσης ως μια καλή μακροπρόθεσμη ευκαιρία».

H ανησυχία για τις αυξημένες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν επίσης κάνει τους επενδυτές να απαιτούν μεγαλύτερo premium για τον κίνδυνο διακράτησης χρέους μακροπρόθεσμης λήξης.  

Οι αποδόσεις ορισμένων από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών της Ασίας σύρθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη. Ο δείκτης αναφοράς της Ινδονησίας σκαρφάλωσε σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα ομόλογα των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτα σε περαιτέρω μειώσεις, δεδομένου ότι οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η καταστροφή.

Ο πόνος εξαπλώνεται και στα εταιρικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις του blue-chip έφτασαν στο υψηλό του 2023 στο 6,15%. Το μεγαλύτερο ETF ομολόγων κερδοσκοπικής διαβάθμισης επλήγη από τη σημαντικότερη διήμερη πτώση φέτος.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αρχίζουν να φαίνονται αποτρεπτικές για άλλες περιοχές και κλάδους του παγκοσμίου σταθερού εισοδήματος», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC Holdings Plc, Steven Major, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων «θα απορροφήσουν κεφάλαια από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να κινηθούν κατά μήκος του φάσματος κινδύνου για να αποκομίσουν ελκυστικές αποδόσεις», δήλωσε ο Wilson από τον Jamieson Coote.

Η καταστροφή οδήγησε επίσης τις λεγόμενες πραγματικές αποδόσεις σε πολυετή υψηλά, με τον 10ετή προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επιτόκιο των ΗΠΑ να σκαρφαλώνει πάνω από 2,4%, στα επίπεδα που είχαν φτάσει το 2007 λίγο πριν οι αμερικανικές μετοχές κρασάρουν.

«Οι απότομες ανοδικές κινήσεις στις πραγματικές αποδόσεις οδηγούν τις αγορές μετοχών σε διολίσθηση» δήλωσε η Amy Xie Patrick, επικεφαλής εισοδηματικών στρατηγικών στην Pendal Group στο Σίδνεϊ. Τα μετρητά είναι το καλύτερο μέρος για να αναζητήσετε προστασία, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg