Σαρώνει τη χώρα η «Χιόνη»- Χιόνια και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σαρώνει τη χώρα η «Χιόνη»- Χιόνια και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Με χιόνι έχουν καλυφθεί οι γειτονιές του Χολαργού στην Αττική, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019. Η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα από χθες είχε σαν αποτέλεσμα να καλυφθεί από χιόνι μεγάλο μέρος της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έως και δέκα βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι θα συνθέσουν το σκηνικό της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει από σήμερα, ενώ σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.

Η «Χιόνη« όπως βαφτίστηκε η νέα κακοκαιρία θα προκαλέσει σημαντική πτώση και της θερμοκρασίας, καθώς ο υδράργυρος θα πέσει έως και 10 βαθμούς κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και της Πέμπτης στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα στο Νότιο Αιγαίο, το απόγευμα και βράδυ της Τετάρτης 13/02 θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -2 έως 9, στη Θράκη από 1 έως 6, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από 0 έως 10, στη Θεσσαλία από 1 έως 7, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 8, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 10, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 14, και στην Κρήτη από 8 έως 13.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με ενίσχυση από το μεσημέρι όποτε θα φτάνουν τα 9 και κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή (15/2), όμως από το Σάββατο (16/2) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.

Mικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές

Mικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων -Φανερωμένη Σαλαμίνας. Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Μαρμάρι, ενώ δεν έγινε το πρωινό δρομολόγιο για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο.

Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκε επίσης το πρωινό δρομολόγιο για Κύθνο, ενώ δεν εκτελέστηκε και το πρωινό δρομολόγιο από Σκιάθο-Σκόπελο-Βόλο. Κλειστή είναι η γραμμή Καβάλα-Πρίνος Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει ενίσχυση των ανέμων εντός της ημέρας.

Διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, λόγω χιονόπτωσης.