Σας αρέσουν τα κρυπτονομίσματα αλλά όχι η αστάθειά τους; Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τα stablecoins

Τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ψηφιακά νομίσματα είναι η εξαιρετική αστάθεια τους.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν σχεδόν στα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017 και έπεσε στα 6.000 δολάρια δύο μήνες αργότερα – πρόκειται για μια διακύμανση τιμών που καθιστά το Bitcoin μάλλον ακατάλληλο για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή καταναλωτές.

Για κάποιους, η απάντηση είναι ένα σταθερό κρυπτονόμισμα – ή αλλιώς stablecoin. Παρόλο που η ιδέα δεν είναι εντελώς, και το πιο γνωστό παράδειγμα stablecoin – το Tether – υπάρχει στην αγορά από το 2015, πλήθος νέων stablecoin εισήλθαν στην αγορά πέρυσι.

Ιδού κάποιες βασικές πληροφορίες για τα νέα, σταθερά κρυπτονομίσματα, με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

  1. Τι είναι τα stablecoin;

Πρόκειται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία – νομίσματα ή μάρκες – τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την αξία τους. Με άλλα λόγια, με αυτά τα κρυπτονομίσματα εξασφαλίζεται ο ηπιότερος βαθμός μεταβλητότητας που παρατηρείται στα παραδοσιακά νομίσματα. Το Tether, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται πάντα στο 1 δολάριο περίπου.

  1. Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Τα εγγυημένα stablecoins συνδέονται με ένα άλλο στοιχείο, όπως π.χ. το δολάριο ΗΠΑ, ή ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων ή βασικών εμπορευμάτων, και οι εκδότες τους υποστηρίζουν την αξία του νομίσματός τους διατηρώντας τη σύνδεση με το περιουσιακό στοιχείο. Άλλα stablecoins συνδέονται με την τιμή κρυπτο-στοιχείων όπως το Ether ή μια ομάδα ψηφιακών νομισμάτων. Τα stablecoins αυτού του είδους χρησιμοποιούν συνήθως αλγόριθμους για τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης του νομίσματος, οπότε ό,τι κυκλοφορεί αντιστοιχεί σε ό,τι διατηρείται ως απόθεμα.

  1. Πόσα stablecoins υπάρχουν;

Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπήρχαν 57 stablecoins, εκ των οποίων 23 είχαν ήδη κυκλοφορήσει και 34 βρίσκονταν στο στάδιο του σχεδιασμού, σύμφωνα με έρευνα του Blockchain.com. Η αξία της αγοράς stablecoin εκείνη την εποχή ανερχόταν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφερόταν στα αποτελέσματα της έρευνας.

  1. Γιατί είναι δημοφιλή τα stablecoins;

Τα stablecoins είναι μια εύχρηστη «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν συνδυαστικά – τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και τον κόσμο των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών. Το γεγονός αυτό καθιστά τα stablecoins χρήσιμα ως ένα μέσο εξασφάλισης των κερδών από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, ή ως ένα ασφαλές καταφύγιο εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι επίκειται η έλευση μιας πτώσης της αγοράς. Επίσης, διευκολύνουν τη μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, πολλά από τα οποία δεν διατηρούν με τις τράπεζες εκείνες τις σχέσεις που απαιτούνται για να προσφέρουν παραστατικές (fiat) καταθέσεις ή αναλήψεις. Τα ανταλλακτήρια αποδέχονται stablecoins, όμως, όπως το Tether.