To σχέδιο διάσωσης της Banco Espírito Santo

To σχέδιο διάσωσης της Banco Espírito Santo

Άνοδος στα χρηματιστήρια μετά το σχέδιο διάσωσης ύψους 5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας.

Σχέδιο διάσωσης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Banco Espírito Santo SA ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το σχέδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας προβλέπει το διαχωρισμό της σε δύο κομμάτια και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων σε κρατική βοήθεια. Επίσης δεν προβλέπει ζημιές για τους καταθέτες και τους κύριους ομολογιούχους ωστόσο οι πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης και οι μέτοχοι θα υποστούν ζημιές, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας οδήγησε σε ανοδική αντίδραση τα χρηματιστήρια σήμερα.

Ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,25% και διαμορφώθηκε στις 6.696,08. Με ελαφρά άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στις 9.222,05 μονάδες.
Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 4.222,78 μονάδες.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.169,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,53%. Αρχικά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.172,24 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,80%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 11,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,10%.

«Ήταν επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τις καταθέσεις και θα διαφυλάσσει το χρηματοοικονομικό σύστημα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Carlos Costa.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάσωση της Banco Espírito Santo χρησιμοποιώντας το ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, επειδή το ταμείο δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, θα λάβει μια κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 4,4 δισ. ευρώ από την πιστωτική γραμμή που δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Η χώρα έλαβε 78 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Ένα μέρος του δανείου – περίπου 12 δισ. ευρώ – κρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εφόσον χρειαστεί. Από αυτό το ποσό αυτό απομένουν πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια κακή τράπεζα για τα τοξικά πάγια της τράπεζας που περιλαμβάνουν και τα δάνεια προς τη μητρική Espirito Santo International SA, η οποία έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι – όπως η μητρική που έχει μερίδιο 20% και η γαλλική Credit Agricole SA με 14,6% – θα μείνουν στη κακή τράπεζα, μαζί με άλλους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης.

Η καλή τράπεζα στο μεταξύ, με όλες τις καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία θα λάβει μια κεφαλαιακή ενίσχυση και θα μετονομαστεί σε “Novo Banco”, με την ελπίδα να πουληθεί στη συνέχεια σε άλλους επενδυτές. Τα έσοδα από την πώληση της θα διατεθούν για την αποπληρωμή της κρατικής διάσωσης.