Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι λένε ότι θα έκαναν τη δουλειά του σε λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι λένε ότι θα έκαναν τη δουλειά του σε λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα

Μοιάζει υπερβολικό; Κι όμως, ο αριθμός όσων το πιστεύουν αυτό αυξάνεται συνέχεια.

 

Σκεφθείτε το εξής απλό πράγμα: Πώς θα ήταν άραγε αν κάθε Σαββατοκύριακο διαρκούσε τρεις μέρες;

Θα αποτελούσε μια τεράστια αλλαγή, σωστά; Σύμφωνα με ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας, μια συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα θα είχε πιο πολύ νόημα από μια «παραδοσιακή» εργάσιμη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι λένε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους σε λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη της δεξαμενής σκέψης για την απασχόληση Workforce Institute και της εταιρείας ερευνών Future Workplace. Από τους 3.000 συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ινδία, το 45% δηλώνουν ότι αν εργάζονταν αδιάκοπα θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους σε λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα.

Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο «αν» – οι σύγχρονες περισπασμοί, οι οποίοι ποικίλλουν από το Facebook μέχρι τις άσκοπες συναντήσεις, είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Όμως, καθώς η νέα τεχνολογία αυτοματοποιεί τα διοικητικά καθήκοντα (ταξινόμηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προγραμματισμός ομαδικών κλήσεων) και οι νέοι τρόποι προσέγγισης της εργασίας συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος (απομακρυσμένες βάρδιες, ευέλικτα ωράρια), η μικρότερη εργάσιμη ημέρα δεν βρίσκεται απλώς στη σφαίρα της φαντασίας.

«Η δουλειά είναι παντού – δεν υπάρχουν όρια πλέον», λέει ο Dan Schawbel, διευθυντής έρευνας στη Future Workplace. «Η δουλειά σας αφορά το έργο που κάνετε και λιγότερο την τοποθεσία σας και τον χρόνο που περνάτε δουλεύοντας. Αυτό θα γίνει εντονότερο μέσα στα επόμενα χρόνια».

Πέρυσι, μια εταιρεία σχεδιασμού ακινήτων της Νέας Ζηλανδίας που ονομάζεται Perpetual Garden άρχισε να επιτρέπει σε όλους τους 240 υπαλλήλους της να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με την ίδια αμοιβή. Με το νέο πρόγραμμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγικοί, επιλέγοντας υπερ-εστιασμένες συναντήσεις και λιγότερες κουβεντούλες στην κουζίνα του γραφείου. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχές που η Perpetual Garden σχεδιάζει να καταστήσει το νέο πρόγραμμα μόνιμο, ανέφεραν οι New York Times τον Ιούλιο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο δεν είναι απλώς εύλογη – είναι προτιμότερη. Το 34% των εργαζομένων είπαν στο Workforce Institute ότι αυτό είναι το πρόγραμμα που θα επέλεγαν αν η αμοιβή τους δεν επρόκειτο να αλλάξει, σε σύγκριση με το 20% που δήλωσαν ότι θα δούλευαν τρεις ημέρες την εβδομάδα και το 28% που είπαν ότι προτιμούν την παραδοσιακή εβδομάδα με τις πέντε εργάσιμες ημέρες.

Στις ΗΠΑ, μερικοί άνθρωποι θα επέλεγαν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε λιγότερη αμοιβή γι’ αυτούς – το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν 20% μείωση του μισθού τους για να εργάζονται μία ημέρα λιγότερο ανά εβδομάδα.