Σε αχαρτογράφητα νερά το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Διακεκριμένοι χρηματιστές και οικονομολόγοι μιλούν για την επόμενη μέρα στο Χ.Α. και δίνουν τις εκτιμήσεις τους.

Με αγωνία παρακολουθεί η χρηματιστηριακή αγορά τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού μια αρνητική δήλωση από τους Ευρωπαίους Εταίρους και ένας λάθος χειρισμός από την πολιτική ηγεσία της χώρας, επηρεάζουν άμεσα την πορεία των μετοχών.

Η σημερινή εικόνα του Χ.Α. δεν θυμίζει σε τίποτα τα προ κρίσης επίπεδα. Χαμηλές αποτιμήσεις, ισχυρές διακυμάνσεις, αρκετές διαγραφές εταιρειών και ανήσυχοι επενδυτές που καιροφυλακτούν, αναμένοντας ευκαιρίες για τοποθέτηση των χρημάτων τους, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα του χρηματιστηριακού πάζλ. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ επέφερε «κύμα» ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ενώ επιρροή δέχτηκαν και μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Ωστόσο, οι δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση των Βαρουφάκη-Σόιμπλε, δεν οδήγησαν σε διεύρυνση απωλειών για το Χ.Α., ο γενικός δείκτης του οποίου παραμένει οριακά πάνω από τις 800 μονάδες βάσης. Διακεκριμένοι χρηματιστές και οικονομολόγοι μιλούν στο Fortune Greece και καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία.

«Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές»
Στην αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων μας ο μεγάλος πρόσκαιρα χαμένος ήταν το Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζει ο οικονομολόγος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, Γιάννης Χριστόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να λειτουργούν ως αδύναμος κρίκος, ο δείκτης του Χ.Α. φλέρταρε με νέα χαμηλά. Καταλύτη δε για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποτελέσουν η έκταση των συζητήσεων και η εύρεση λύσης κατ’ αρχήν με την ΕΚΤ που αυτή τη στιγμή είναι ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων, κυρίως στο θέμα της ρευστότητας προς τις τράπεζες. «Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο δεν μπορούν να επωφεληθούν της ευνοϊκής συγκυρίας που τείνει να διαμορφωθεί λόγω QE και φθηνής ενέργειας (χαμηλή τιμή πετρελαίου). Ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, το πώς δηλαδή θα κινηθεί σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημιουργία ενός πλαισίου φιλικού προς επενδύσεις, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς. Οι προοπτικές για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνουν θετικές, όσο πιο γρήγορα βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων εταίρων. Το αρνητικό σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε».

xristopoulos
O οικονομολόγος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, Γιάννης Χριστόπουλος.

«Μπήκαμε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή»
«Μετά τις εκλογές μπήκαμε σε μια εν πολλοίς αχαρτογράφητη περιοχή, η οποία ήδη προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στην χρηματιστηριακή αγορά και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει» αναφέρει ο Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ, Κωνσταντίνος Φέγγος. «Η Ελλάδα, μετά από έξι χρόνια κρίσης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολλών διεθνών επενδυτών, γεγονός που έγινε φανερό την άνοιξη του 2014, κατά τη διάρκεια των αυξήσεων των τραπεζών. Πολλοί από αυτούς τους επενδυτές, ρευστοποίησαν προληπτικά το φθινόπωρο και το Δεκέμβρη, όταν η πολιτική αστάθεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, αλλά παραμένουν παρατηρητές και πολλές φορές ενεργοί παίχτες στην Ελλάδα. Μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ευρώπη και η μαζική εισροή χρημάτων που αυτή θα προκαλέσει, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και του πακέτου Γιούνκερ, θα μπορούσε να απογειώσει τις χρηματιστηριακές τιμές. Στον αντίποδα έχουμε την απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών και η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μικρές ή μεγαλύτερες αναταραχές, όταν θα ξεκαθαρίσει τι ζητά η Ελλάδα».

PHOTO3
o Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ, Κωνσταντίνος Φέγγος.

Ο κ. Φέγγος προσθέτει πως αν δούμε πέρα από το πρώτο εξάμηνο και με δεδομένο πως δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, η αγορά πρέπει να ανδρωθεί, να ξαναξεκινήσει να χρηματοδοτεί την οικονομία και να προσφέρει αποδόσεις. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι αναμενόμενες πολύ έντονες και συνήθως απρόβλεπτες διακυμάνσεις, θα προσφέρουν ευκαιρίες σε κάποιον που σταδιακά θέλει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο, με το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο».

«Σύντομα θα ξέρουμε αν η ελληνική πρόταση έχει μέλλον»
Την άποψη πως οι πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης έχουν αυξήσει το βαθμό μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών και ομολόγων εκφράζει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής. Βασική του θέση είναι πως όσο η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη και ρευστή σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να αγοράσουν και να πουλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή μεγεθύνοντας το εύρος των ημερήσιων κινήσεων. «Η επίτευξη μια νέας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα αντισυμβαλλόμενα μέρη είναι πολλά και οι επιμέρους παράμετροι που θα καθορίζουν την νέα συμφωνία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν ειδικούς όρους που αφενός θα έχουν δημοσιονομική διάσταση αφετέρου θα πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο της χώρας. Γεγονός είναι ότι μια παράταση στη διενέργεια της συζήτησης με τους δανειστές, πιθανόν έως τον Ιούνιο, θα αποφόρτιζε κάπως την κατάσταση στις αγορές και θα δημιουργούσε ωφέλιμο χρόνο που πιθανώς να ευνοούσε πιο δημιουργικές ιδέες σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους ή θα προέκρινε πιο συναινετικές προσεγγίσεις».

photo2
O Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως το ρίσκο αστοχιών παραμένει υψηλό καθώς ακόμα όλα όσα διατυπώνονται δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, όπως περιγράφονται στο προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν το νέο ελληνικό σχέδιο θα έχει τύχη. Η προσπάθεια της χώρας τα προηγούμενα χρόνια έφερε αποτελέσματα το 2014 (θετικό ΑΕΠ, πλεόνασμα, μικρή μείωση της φορολογίας) και μια νέα συμφωνία με μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής ελευθερίας θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομία βρίσκοντας εταιρίες και κλάδους επαρκώς κεφαλαιοποιημένους ή αναδιαρθρωμένους και έτοιμες να ανταγωνιστούν σε ένα λιγότερο ασφυκτικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά η αποτυχία εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης θα έφερνε την Ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες».

Τέλος , ο πρώην Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, αναφέρει στο Fortune Greece, πως η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκε στο Eurogroup το 2012. Ωστόσο, τονίζει πως το κρίσιμο τεστ για τη χώρα μας θα είναι τον Μάρτιο και τον Ιούνιο. «Το κράτος έχει ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α. εξαρτώνται αναμφίβολα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μια ικανοποιητική εξέλιξη θα αποτελέσει παράγοντα σημαντικής ανόδου».