Σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών

REUTERS

Η απόφαση του ΣτΕ για το μισθολογικό καθεστώς των ενστόλων επιτάσσει την κάλυψη του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιβεβλημένη από την τρόικα φαίνεται να είναι η κάλυψη του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους που δημιουργεί η απόφση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολογικό καθεστώς των ενστόλων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων.

Αξιωματούχος του Eurogroup επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως «και η Πορτογαλία, όταν υπήρξε ανάλογη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έλαβε ισοδύναμα».

Βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως γνωρίζουν την απόφαση του ΣτΕ, ανέφεραν σήμερα ότι βάσει αυτής, το μισθολογικό καθεστώς όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) επανέρχεται στο επίπεδο του Ιουλίου 2012. Παράλληλα, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει τα ποσά που παρακράτησε από τους μισθούς από τον Αύγουστο 2012 έως σήμερα. Ταυτόχρονα, «ξεπαγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση του ΣΤΕ έχει ισχύ και για τους συνταξιούχους.

Επιμένει η τρόικα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ένα πρόσθετο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣΤΕ, προκειμένου να ελέγξουν εάν αυτή αφορά και σε άλλους κλάδους (π.χ. επιδόματα Πανεπιστημιακών), αυξάνοντας κατ’ επέκταση, το τελικό κόστος.

Αναφορικά, τέλος, με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέτει ως χρονικό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Επιζητεί να έχει υπάρξει έως τότε μια «συμφωνία προόδου», προκειμένου εν συνεχεία να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Η τρόικα δεν ζητάει νέα μέτρα»

Σχετικά άρθρα