Σε δημοπρασία του Sotheby’s τρία αριστουργήματα του εξπρεσιονισμού

Σε δημοπρασία του Sotheby’s τρία αριστουργήματα του εξπρεσιονισμού
epa01074767 Actor Jeremy Irons looks at a painting of Willem de Kooning during the opening ceremony of the exhibition 'Art in America: Three Hundred Years of Innovation' in the Pushkin Museum of Fine Arts in Moscow, Russia, 23 July 2007. This exhibition has been organized by the Solomon R. Guggenheim Foundation, New York, USA, in cooperation with the Terra Foundation for American Art, Chicago, USA. EPA/Sergei Chirikov Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πίνακες αναμένεται να "πιάσουν" 50 εκατομμύρια δολάρια.

Τρεις πίνακες από τη συλλογή των κληρονόμων του Willem de Kooning θα κάνουν ντεμπούτο τους σε δημοπρασία αυτό το φθινόπωρο.

Τα έργα αναμένεται να πωληθούν 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby’s που διοργανώνει τη δημοπρασία.

Τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Ολλανδός εξπρεσιονιστής ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, θα πωληθούν σε δημοπρασία σύγχρονης τέχνης τον Νοέμβριο στην έδρα του οίκου στη Νέα Υόρκη.

Το έργο Montauk II (1969), πίνακας σε μπλε, πράσινες και λευκές αποχρώσεις, ένας από τους πέντε γνωστούς πίνακες της ομώνυμης σειράς που δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί από συλλέκτη που θα καταβάλει έως και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος άτιτλος πίνακας που κατασκευάστηκε το 1979 υπολογίζεται ότι θα πωληθεί 30 έως 40 εκατομμύρια δολάρια. Το τρίτο έργο, «The Hat Upstairs (1987)», με κόκκινες και πορτοκαλί πινελιές σε λευκή βάση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια και η τιμή του εκτιμάται στα 8-12 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δήλωσή τους, τα εγγόνια του καλλιτέχνη περιέγραψαν ότι ήταν εξοικειωμένα με το έργο του σε όλη τους τη ζωή. «Ήταν ένα παράθυρο» ανέφεραν τα μέλη της οικογένειας De Kooning. «Είχαμε τη θάλασσα στο στούντιο» τόνισαν.