Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street, το 2022 εξανεμίστηκαν 13 τρισ. δολάρια – Τεράστιες απώλειες για την Big Tech

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street, το 2022 εξανεμίστηκαν 13 τρισ. δολάρια – Τεράστιες απώλειες για την Big Tech
Περισσότερα από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τον Russell 3000

Πόνο και θλίψη σκορπίζουν στους επενδυτές οι τελευταίες συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Τα δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Bespoke Investment Group δείχνουν πόσο ευρύ και βαθύ ήταν μέχρι στιγμής το sell off του 2022.

Μια πτώση 24% από έτος μέχρι σήμερα για τον δείκτη Russell 3000, που παρακολουθεί τις 3.000 μεγαλύτερες μετοχές στις ΗΠΑ, εξάλειψε κεφαλαιοποίηση 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είπαν οι αναλυτές, με αρκετά πρώην high flyers να έχουν μειωθεί περισσότερο από 60% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων.

Επίσης, η μέση μετοχή υποχώρησε 41,7% από το υψηλό 52 εβδομάδων από το κλείσιμο της Δευτέρας. Αυτό σημαίνει ότι η μέση μετοχή θα πρέπει να δει ράλι 71,5% για να επιστρέψει στο υψηλό της. «Πρόκειται για μακελειό, για κατάρρευση τέτοια που δεν έχουμε δει παρόμοια από την οικονομική κρίση ή την κατάρρευση της Dot Com» έγραψαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην bear market που συνόδευσε την στεγαστική κρίση το 2007-2009 και τη φούσκα Dot Com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αντίστοιχα.

Mάλιστα, παρατήρησαν ότι τέσσερις τομείς, οι υπηρεσίες επικοινωνιών (-51,8%), η κατανάλωση (-49,8%), η τεχνολογία (-49,4%) και η υγειονομική περίθαλψη (-48,4%), ήταν περίπου 50% κάτω από τα υψηλά των 52 εβδομάδων. Ακόμη και οι ενεργειακές μετοχές υποχωρούν τώρα κατά 36,9% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων, σημείωσε η Bespoke (βλ. διάγραμμα παρακάτω).

Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερα από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τον Russell 3000, με τους αναλυτές της Bespoke να σημειώνουν ότι πέντε μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνονται κατά περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια: Microsoft Corp., μητρική Google Alphabet Inc., μητρική Facebook Meta Platforms Inc., Amazon.com Inc. και Apple Inc.

Δεκαοκτώ μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να πέφτει κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Tesla Inc. TSLA, η JPMorgan Chase & Co. και η Home Depot Inc., ενώ πέντε ονόματα στη λίστα (Meta, Nvidia Corp., Netflix Inc., Adobe Inc. και Paypal Holdings Inc.) σημειώνουν πτώση 60% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων.