Σε επίπεδα ρεκόρ οι απολαβές των CEO για έκτη συνεχόμενη χρονιά – Ποιοι κλάδοι ηγούνται της τάσης

Σε επίπεδα ρεκόρ οι απολαβές των CEO για έκτη συνεχόμενη χρονιά – Ποιοι κλάδοι ηγούνται της τάσης
JP Morgan CEO Jamie Dimon gives a speech during the inauguration of the new French headquarters of US' JP Morgan bank on June 29, 2021 in Paris. - American bank JP Morgan's new trading floor is the latest example of how Brexit is changing Europe's financial landscape since January. (Photo by Michel Euler / POOL / AFP) Photo: AFP

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ σημείωσαν έκτο συνεχόμενο ετήσιο ρεκόρ το 2021, καθώς το μέσο πακέτο αμοιβών για τους ηγέτες των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκε κατά περίπου 12% στα 14,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal. Αλλά τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη μπορεί να μην είναι αυτά που περιμένετε.

Για παράδειγμα, ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν ο πιο χαμηλόμισθος CEO το 2021, λαμβάνοντας συνολικό μισθό 0 δολάρια από την Tesla Motors για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το 2018, ωστόσο, η Tesla απένειμε στον Musk ένα πακέτο αμοιβών-ρεκόρ ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 12 δόσεων δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, 11 από αυτές τις 12 δόσεις έχουν κατοχυρωθεί, αποφέροντας δυνητικά στον Musk 65 δισεκατομμύρια δολάρια και αναιρώντας την ανάγκη για τακτική αμοιβή.

Περίπου τα δύο τρίτα της αποζημίωσης των CEO έχουν τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης, αναφέρει η Journal, με τους 25 υψηλότερα αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους να λαμβάνουν το 78% της συνολικής αποζημίωσης σε μετοχές.

Η λήψη δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών ως αποζημίωση αποδίδει κέρδη για πολλά χρόνια και όχι όλα μαζί, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να είσαι «καλά αμειβόμενος» και του να είσαι μυθικά πλούσιος σε κάθε δεδομένο έτος.

Θεωρητικά, η πληρωμή των στελεχών με μετοχές αντί για μετρητά δημιουργεί ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου και της απόδοσης της εταιρείας, καθώς τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ενός διευθύνοντος συμβούλου θα κερδίσουν περισσότερα αν η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξηθεί.

Το 2021, ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO ήταν ο Peter Kern, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της διαδικτυακής ταξιδιωτικής εταιρείας Expedia Group τον Απρίλιο του 2020. Ο Kern έλαβε πέρυσι 296 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα οποία δεν θα αρχίσουν να κατοχυρώνονται πριν από το 2024.

Τις υπόλοιπες πέντε πρώτες θέσεις με τις υψηλότερες αποδοχές συμπλήρωσαν στελέχη της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του τραπεζικού τομέα.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο David Zaslav, διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, με 246,57 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή. Σύμφωνα με την Journal, το πακέτο απολαβών του Zaslav περιλαμβάνει ένα δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών ύψους 203 εκατομμυρίων δολαρίων που εξαρτάται από τον διπλασιασμό της τιμής της μετοχής της εταιρείας έως τον Δεκέμβριο του 2027 – ένα κατόρθωμα που θα προσέθετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία για τους μετόχους.

Ο William McDermot της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης ροής εργασιών ServiceNow είναι ο τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος, με αμοιβή 165,80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Tim Cook της Apple πήρε 98,73 εκατομμύρια δολάρια στην τέταρτη θέση – σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που ο Cook έλαβε μετοχές ως αμοιβή από τότε που έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Αύγουστο του 2011.

Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Jamie Dimon (fvt, κατέλαβε την πέμπτη θέση, με 84,43 εκατομμύρια δολάρια.