Σε ισχύ η 12ωρη εκεχειρία στη Γάζα με απειλές του ισραηλινού στρατού

Σε ισχύ η 12ωρη εκεχειρία στη Γάζα με απειλές του ισραηλινού στρατού

Χαμάς και Νετανιάχου συμφώνησαν να ανοίξουν ένα προσωρινό ανθρωπιστικό «παράθυρο», ωστόσο το IDF προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας «να μην επιστρέψουν στις εστίες τους».

Μία προσωρινή εκεχειρία με πολλούς… όρους κατάφερε τελικά να επιτύχει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, παρά τις αμέτρητες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για μία πιο μόνιμη διακοπή των εχθροπραξιών που έχουν ανεβάσει σε περισσότερους των 900 των αριθμό των θυμάτων και τους τραυματίες σε περισσότερους από 5.750.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια εκεχειρία 12 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης εκεχειρίας, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την αναζήτηση σηράγγων που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι ο στρατός «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».

Παράλληλα, σοβαρές αμφισβητήσεις για την επιτυχία ή μη της προσωρινής αυτής κατάπαυσης του πυρός εγείρει και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Γάζας έλαβαν ειδοποιήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων με το μήνημα: «Οι άμαχοι της Γάζας που έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους καλούνται να μην επιστρέψουν σε αυτές».

 

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, η Χαμάς είχε επίσης συμφωνήσει με την εκεχειρία, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ισλαμική ομάδα σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ πάντως έκανε σήμερα το πρωί πρόδηλες τις προθέσεις του να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των Παλαιστινίων: Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο μεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Πάντως από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Οι συγκρούσεις στη Γάζα έχουν επιπτώσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής», την οποία είχαν κηρύξει οι κυριότερες παλαιστινιακές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. 

Το Ισραήλ είναι επίσης αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Τέλος, σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στη Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια 11 εκατ. ευρώ στους άμαχους της Γάζας

Ξεκινούν οι έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα