Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, στις 119 μονάδες

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, στις 119 μονάδες
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη έφτασε Σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, όμως η μείωση της αισιοδοξίας των καταναλωτών ίσως σηματοδοτεί πως πλησιάζει το peak.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1985 όταν και άρχισε να καταγράφει στοιχεία, έναντι των 117,9 μονάδων τον Ιούνιο, που ήταν ήδη υψηλό 21 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 118,5 μονάδες.

Ωστόσο, καθώς η θετική επίπτωση από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων αρχίζει να φθίνει και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊου, το κλίμα βελτιώθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Η άνοδος του δείκτη τον Ιούλιο στηρίχθηκε από τη νέα αύξηση της αισιοδοξίας στον κλάδο της βιομηχανίας, που έφτασε νέο ιστορικό υψηλό μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις φέτος, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος αυξήθηκε στις 14,6 μονάδες από 12,8 μονάδες και των υπηρεσιών στις 19,3 μονάδες από 17,9 τον Ιούνιο.

Αλλά η άνοδος του γενικότερου κλίματος περιορίστηκε από τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αποδίδεται εν μέρει στην χειρότερη εκτίμηση των νοικοκυριών για την μελλοντική οικονομική κατάσταση και τα σχέδιά τους για να προβούν σε μεγάλες αγορές. Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στη μικρή πτώση της αισιοδοξίας στον τομέα του λιανεμπορίου.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -4,4 από -3,3 τον Ιούνιο.