Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα λόγω της κακοκαιρίας – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα λόγω της κακοκαιρίας – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Κατολισθήσεις, κομμένοι δρόμοι και εκτροπές ποταμών για να μην πλημμυρίσουν σπίτια - Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:05

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπυοργό Αλέξη Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία, κυρίως στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που πλήττονται, ενώ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Ψαθά, ειδικότερα για τον νομό Άρτας, όπου έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν και συμμετέχουν στη σύσκεψη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Άνοιξε το φράγμα του Πουρναρίου στην Άρτα, λόγω της συνεχής βροχόπτωσης
Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα.

Να θυμίσουμε πως το φράγμα είχε ανοίξει και πάλι, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του 2005. Σε ανακοίνωση της, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, συνιστά την προσοχή των πολιτών, τόσο στην πεδινή περιοχή, όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητεί τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές.

Να σημειωθεί ότι ο νομός Άρτας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες ώρες, καθώς σφοδρές καταιγίδες πλήττουν την περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και τεράστια προβλήματα. Ήδη εκκενώνονται πολλά χωριά κοντά στον Άραχθο ποταμό, ενώ κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων εντοπίζεται στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, όπου ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου υπερχείλισαν και παρέσυραν γέφυρες.

Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και μονάδες.

Επίσης πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται και με το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα. Κόπραινα και Συκιές βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Αθήνα
Σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα υποδέχτηκαν οι Αθηναίοι τον Φεβρουάριο. Ο ήλιος προσπαθεί να ξεπροβάλλει, ωστόσο η αφρικανική σκόνη, έχει καλύψει τα πάντα και έχει περιορίσει κατά πολύ την ορατότητα. Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης φαίνεται πως ευνοήθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες, ενώ σταδιακή και μικρή εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε ίσως από το μεσημέρι της Κυριακής.

Στο μεταξύ, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αγγίζουν τα 10 μποφόρ.

Κόπηκε στα δύο η Στερεά Ελλάδα
Πλημμύρισε για ακόμη μια φορά ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία, αφού τα δρομολόγια έχουν διακοπεί και οι επιβάτες προσπαθούν να μεταφερθούν με λεωφορεία.

Οι επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν από Λιανοκλάδι για Αθήνα με την αμαξοστοιχία των 6:50 δεν τα κατάφεραν, αφού τους ανακοινώθηκε ότι λόγω πλημμυρών του Πηνειού και του Σπερχειού τα τρένα διέκοψαν την κυκλοφορία.

Η τροχαία παρέμειναν όλη τη νύχτα ήταν στο πόδι παρακολουθώντας τη στάθμη του Σπερχειού, η οποία από το απόγευμα του Σαββάτου ανέβαινε επικίνδυνα.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από Λαμία προς Φραντζή – Γοργοπόταμο και από Λαμία προς Κομποτάδες – Κωσταλέξι.

Καθίζηση στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών
Μεγάλη καθίζηση υπέστη τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, κοντά στο Τέροβο. Έκλεισε μόλις το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του δρόμου και η κυκλοφορία στην εθνική οδό γίνεται μόνο από τη μία λωρίδα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι τεράστιες.

Στο μεταξύ, σημαντικά προβλήματα έχουν σημειωθεί από την έντονη νεροποντή που πλήττει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από την Παρασκευή. Τα ξημερώματα, οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η Λεωφόρος Δωδώνης, έγινε χείμαρρος ενώ και στην περιοχή της Λιμνοπούλας και των σεισμοπλήκτων, πλημμύρισαν οι δρόμοι.

Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων, από τον Βοτανικό, το Πέραμα και τα Σεισμόπληκτα.Υπόγεια πλημμύρισαν επίσης στην Κατσικά και τη Μπάφρα. Τέλος, παρουσιάστηκαν και μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση από τους κεραυνούς.

Σφοδρή κακοκαιρία σε Πάτρα, Καλάβρυτα, Ναυπακτία, Μεσολόγγι και Αγρίνιο
Η Δυτική Ελλάδα για δεύτερη κατά σειρά ημέρα αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πλήττουν τη χώρα.

Στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη της Πάτρας η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σε 10 περιπτώσεις να απομακρύνει και κόψει δέντρα από τις περιοχές της Παραλίας, του Μονοδενδρίου, της Εύας καθώς και την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ένταση έως και 9 μποφόρ.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης με το βάρος να πέφτει στην περιοχή Τριπόταμα Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στο χωριό Πλάκα, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλης έκτασης κατολίσθηση.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και σε ό, τι αφορά τον κίνδυνο πλημμυρών με τις εκβολές του Χάραδρου να αποτελούν από χθες τον μεγάλο πονοκέφαλο.

Πηγή: News247.gr