Σε λίγες ώρες θα μάθουμε εάν ήρθαμε τελικά σε επαφή με εξωγήινη τεχνολογία

Σε λίγες ώρες θα μάθουμε εάν ήρθαμε τελικά σε επαφή με εξωγήινη τεχνολογία

Ένα περίεργο αντικείμενο που πέρασε κοντά από τη Γη τον Οκτώβριο μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών.

Την Τετάρτη το απόγευμα (Πέμπτη ξημερώματα ώρα Ελλάδας) αστρονόμοι στις ΗΠΑ θα δώσουν την τελική τους απάντηση εάν έλαβαν ή όχι οποιουδήποτε είδους ραδιοκύματα από ένα πολύ περίεργο αντικείμενο το οποίο πέρασε πρόσφατα κοντά στη Γη – και είναι σχεδόν βέβαιο ότι προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα.

Εάν λοιπόν το «Oumuamua» (στα χαβανέζικα σημαίνει «μακρινός αγγελιοφόρος που φτάνει πρώτος») προέρχεται όντως από διαφορετικό αστρικό σύστημα, τότε θα είναι το πρώτο του είδους του που έχουμε δει ποτέ στον δικό μας ηλιακό σύστημα.

Τα χρώματά του είναι μαύρο και κόκκινο, το οποίο σημαίνει ότι έχουν περάσει από πάνω του κοσμικές ακτίνες εκατομμυρίων ετών. Κινείται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τα 196.000 μίλια την ώρα και δεν πιάστηκε ποτέ από την βαρύτητα του Ήλιου.

Το Oumuamua έχει πιθανότατα μήκος ¼ του μιλίου και έχει σχήμα πολύ πιο επίμηκες από έναν συνηθισμένο αστεροειδή. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μια φορά στις 7,3 ώρες και εντοπίστηκε για πρώτη φορά να περνά από τη Γη τον περασμένο Οκτώβριο (σε απόσταση 85 φορές περισσότερο από την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης).

Το ερώτημα πλέον είναι σαφές: Πρόκειται για ένα φυσικό ή ένα τεχνητό αντικείμενο;

Οι πιθανότητες, βέβαια, είναι συντριπτικά υπέρ της πρώτης άποψης, όμως το πρόγραμμα που χρηματοδότησε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Miller θα εξετάσει μέσω του τηλεσκόπιου Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια για τυχόν ραδιοσήματα που μπορεί να εκπέμπονται από αυτό. Μια μέθοδος η οποία θα δώσει την τελική απάντηση σε αυτό το συναρπαστικό ερώτημα.