Σε μαζικές σφαγές προχωρά η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Σε μαζικές σφαγές προχωρά η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Εκατοντάδες νεκροί τις τελευταίες δύο ημέρες από τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης - Μέλη της μεταμφιέστηκαν σε ιερείς και άνοιξαν πυρ κατά πολιτών.

Ανατριχιαστικές πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, καθώς οι δράσεις του στρατού της χώρας αλλά και η στρατιωτική βοήθεια που είχε υποσχεθεί η Δύση δεν δείχνουν να κάμπτουν τη δολοφονική της εμμονή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζήσαντων, μέλη της ισλαμιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης δολοφόνησαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους στη μικρή πόλη του Μαϊντιγκούρι, στα βορειο-ανατολικά της χώρας. Οι επιζήσαντες δήλωσαν στο BBC πως οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ εισήλθαν μεταμφιεσμένοι ως ιερείς στην πόλη και άνοιξαν απροκάλυπτα πυρ στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να ακούσει το κήρυγμά τους.

Το Μαϊντιγκούρι, που έχει δεχθεί στο παρελθόν αρκετές ακόμη επιθέσεις, είναι ένα από τα πέντε χωριά της περιοχής στα οποία επιτέθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες η ισλαμιστική οργάνωση, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές και επέβαιναν σε φορτηγάκια 4×4, κατέστρεψαν ολοσχερώς την Τρίτη το βράδυ τα χωριά Γκόσε, Αταγκάρα, Αγκαπαλούα και Αγκαντζάρα στην πολιτεία Μπόρνο, σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 400 με 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις επιθέσεις. Όμως ο απολογισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση και η επικοινωνία με την περιοχή. Αν επιβεβαιωθεί όμως, η επίθεση αυτή θα είναι μια από τις πιο αιματηρές που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ από την έναρξη της ισλαμιστικής εξέγερσης το 2009.

«Αυτή η σφαγή ήταν μαζική, όμως κανείς δεν μπορεί να δώσει έναν απολογισμό επειδή κανείς δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι αντάρτες, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή εκείνη», δήλωσε ο Πίτερ Μπίγε, ένας βουλευτής της περιοχής, προσθέτοντας πως «υπάρχουν παντού σοροί και οι άνθρωποι έχουν φύγει».

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονταν χθες Τετάρτη στην περιοχή, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

«Εκατοντάδες σοροί κείτονται στο έδαφος, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους θάψει», είπε ένας τοπικός αξιωματούχος του χωριού Αταγκάρα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη η περιοχή είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή «ανθρωπιστική κρίση», ενώ ζήτησε από τις οργανώσει αρωγής να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη:

«Ολοκληρωτικός πόλεμος» κατά της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Νιγηρία: Διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των μαθητριών

«Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια Μας» λένε διάσημες προσωπικότητες

Πέντε Αφρικανοί ηγέτες κηρύσσουν τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ