Το ιστορικό χαμηλό των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα προδικάζει αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Το ιστορικό χαμηλό των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα προδικάζει αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης
Οι επενδυτές προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο 1,268%. Το 5ετές επίσης καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 0,51%. Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου επίσης βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό πριν το 2004 στις 165 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του για τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έξοδο από τα μνημόνια.

Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της βιωσιμότητας του μεσοπρόθεσμου δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση, ενώ ο οίκος σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και η αδύναμη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα αποτελούν περιορισμούς.