Σε πάτρια εδάφη επέστρεψε ο Αμερικανός λοχίας Μπέργκνταλ

REUTERS

Μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στα χέρια των Ταλιμπάν, ο Μπόου Μπέργκνταλ βρίσκεται και πάλι στις ΗΠΑ, όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία του.

Πριν από πέντε χρόνια ο λοχίας του αμερικανικού στρατού Μπόου Μπέργκνταλ απήχθη από ομάδα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας και μια δραματική και αμφιλεγόμενη επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων, ο Αμερικανός λοχίας επέστρεψε σήμερα επιτέλους σε αμερικανικό έδαφος.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο Μπέργκνταλ, που απελευθερώθηκε στις 31 Μαΐου, έφθασε σήμερα σε ιατρικό κέντρο του στρατού στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου θα νοσηλευτεί αφού του παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία.

Ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ αναχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας και σήμερα το πρωί έφθασε στο Σαν Αντόνιο, όπου και θα νοσηλευτεί στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Brooke. «Κατά την παραμονή του εκεί, θα συνεχίσει με την επόμενη φάση της διαδικασίας επανένταξης. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή τη διαδικασία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας παραμένει η υγεία του», δήλωσε ο Κέρμπι.

Ο Μπέργκνταλ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στις 31 Μαϊου στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που κρατούνταν στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Αρχικά, η απελευθέρωσή του προκάλεσε θετικές αντιδράσεις, αλλά γρήγορα επισκιάστηκε από τις ενστάσεις πολιτικών για την απελευθέρωση ανώτατων αξιωματούχων των Ταλιμπάν. Βουλευτές άσκησαν κριτική κατά της κυβέρνησης Ομπάμα επειδή δεν τους ενημέρωσε ένα μήνα νωρίτερα, όπως προβλέπεται από τον νόμο, πριν από τη μεταφορά των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο. Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι προχωρώντας στην ανταλλαγή κρατουμένων η κυβέρνηση Ομπάμα ουσιαστικά παραβίασε την πολιτική της κατά της διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες.

Ορισμένοι από τους στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ στο Αφγανιστάν επίσης εξέφρασαν την οργή τους, υποστηρίζοντας ότι ο Μπέργκνταλ είναι λιποτάκτης και ότι εγκατέλειψε τη βάση του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο στρατός θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι ο Μπέργκνταλ «λαμβάνει τη φροντίδα, τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ανάρρωσή του και την επανένταξή του».

Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, που επίσημα είναι γνωστές ως Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Σαν Αντόνιο και βρίσκονται στο Φορτ Σαμ του Χιούστον, διαθέτουν ομάδα ειδικών και βοηθούν εδώ και δεκαετίες τους αιχμαλώτους πολέμου μετά την απελευθέρωσή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τον πρώην αιχμάλωτο λοχία Μπέργκνταλ

Βίντεο της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία έδωσαν οι Ταλιμπάν

Λιποτάκτης ή ήρωας ο λοχίας Μπέργκνταλ;

 Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν