Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα θα είναι πλέον ανοιχτά τις Κυριακές

Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα θα είναι πλέον ανοιχτά τις Κυριακές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σημεία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου από το Μάιο ως τον Οκτώβριο θα ισχύει το νέο ωράριο.

 

Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές -πλην της δεύτερης του Αυγούστου- για τη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε τέσσερις περιοχές της χώρας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε το Σάββατο στη βουλή.

Αναλυτικά το άρθρο 49 του νομοσχεδίου προβλέπει τα ακόλουθα:

1) Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πλην  της δεύτερης του Αυγούστου, την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στις εξής περιοχές:

Δήμος Αθηναίων

Περιοχές του Δήμου Πειραιά

Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου και Νέας Σμύρνης

Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α’ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), στην οδό Παύλου Μελά η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και οδός Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο στα βόρεια και στη συνέχεια την Καραολή Δημητρίου (πρώην οδός Διοικητηρίου), την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου (Τοπ Χανέ) μέχρι το λιμάνι

Πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Για τις παραπάνω περιοχές, πλην του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση των περιοχών εκείνων που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας. Μένει να δούμε σε ποιες περιοχές του Δήμου Πειραιά θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, σε ποιες περιοχές των νότιων προαστίων της Αθήνας, καθώς και εάν το μέτρο για το Αεροδρόμιο καταλαμβάνει μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου (IKEA, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Factory Outlet) ή όπως αναμένουν πολλοί και το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα (McArthur Glenn και Smart Park).
Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματα θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η διατύπωση αυτή χρήζει διευκρίνισης διότι αφήνει να εννοηθεί ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά στην επίσημη αργία.

Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και άλλες Κυριακές πλην των οχτώ που γνωρίζαμε ότι ισχύουν από το 2013 (Τέσσερις Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και τρεις Κυριακές κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο) αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Η διαφορά με ό,τι ίσχυε έως τώρα είναι ότι πλέον θα επιτρέπεται στις περιοχές αυτές που θα οριστούν με απόφαση του αντιπεριεφερειάρχη να ανοίγουν καταστήματα πάνω από 250 τ.μ. καθώς και καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εταιρικά καταστήματα αλυσίδων. Οι αποφάσεις αυτές θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος της δημοσίευσής τους.