Σε ποια ακίνητα καταγράφονται οι μεγαλύτερες εισοδηματικές αποδόσεις;

Σε ποια ακίνητα καταγράφονται οι μεγαλύτερες εισοδηματικές αποδόσεις;
Photo: pixabay.com
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης με τις υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης σε διαμερίσματα.

Το ακίνητο θεωρούνταν ανέκαθεν το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, ειδικά σε περιόδους ύφεσης. Όσοι μάλιστα έχουν την τύχη να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κρατάνε στα χέρια τους και το μαχαίρι και το καρπούζι, κοινώς έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται στα πάνω της.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα ήρθε στη δημοσιότητα από την Protio, η οποία παρουσιάζει την πιο πρόσφατη ανάλυση των τάσεων στην εγχώρια αγορά ακινήτων, εστιάζοντας στην περιοχή της Αττικής για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η έρευνα βασίστηκε σε μια σειρά δεδομένων και δεικτών που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και οι πληροφορίες που προέκυψαν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Όπως αναφέρει στο Fortune ο Αντώνης Φιοράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Protio, η χρήση αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει μια πιο ακριβή και βαθιά κατανόηση των μεταβολών της αγοράς, καθώς και των ευκαιριών που δημιουργούνται στον τομέα των ακινήτων.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, έχει μειωθεί κατά 1% η μέγιστη απόδοση ακινήτων και έχει διαμορφωθεί στο 7,2% Δεν είναι στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε αρνητικά, διότι δείχνει ότι η αγορά γίνεται πιο ώριμη και πιο ασφαλής. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η είσοδος του Πειραιά στο “top10” της λίστας. Είναι μία περιοχή που είχε αρχίσει να ακούγεται το όνομά της το τελευταίο χρονικό διάστημα και σίγουρα επηρεάζεται από την golden visa» λέει χαρακτηριστικά.

Το κέντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, εξακολουθεί και παραμένει η πιο «καυτή» επενδυτικά περιοχή στο real estate με τον κ. Φιοράκη να τονίζει ότι τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, που θα δούμε μία ανοικοδόμηση να συντελείται στην ευρύτερη περιοχή, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο θεαματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αγορά έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση φούσκας. Βέβαια δεν έχουμε ακριβή εικόνα υπό την έννοια ότι υπάρχει μία αδιαφάνεια ως προς τις τιμές του συμβολαίου και τις ζητούμενες τιμές. Δηλαδή μπορεί ένας ιδιοκτήτης να ζητάει ένα ποσό Χ, αλλά μέσα από διαπραγμάτευση, να καταλήγει σε ένα ποσό Ψ».

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται όπως αναφέρει στα μικρά κινητά, επιφάνειας κατά μέσο όρο 73 m², με δύο υπνοδωμάτια σε επίπεδο αγοράς. Αντίστοιχα, σε επίπεδο ενοικίασης ο κόσμος προτιμά να έχει μικρότερου μεγέθους σπίτια ακόμη και studios με ένα υπνοδωμάτιο για να απολαμβάνει μεγαλύτερη άνεση, ευελιξία και κινητικότητα.

«Βλέπουμε πάρα πολλούς νέους επαγγελματίες που ψάχνουν για την πρώτη τους κατοικία και προτιμούν να μείνουν σε ένα μικρό διαμέρισμα και να μαζέψουν τα χρήματά τους για να πάνε αργότερα στο σπίτι των ονείρων τους. Παράλληλα οι νέοι που έχουν από τους γονείς τους κάποιο κινητό στο όνομά τους δεν επιλέγουν την ιδιοκατοίκηση. Προτιμούν να το νοικιάσουν και τα χρήματα που εισπράττουν να τα αξιοποιήσουν στο ενοίκιο του σπιτιού που εκείνοι επιθυμούν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται “generation rent”».

Ο κ. Φιοράκης καταλήγει υπογραμμίζοντας πως σε 5-10 χρόνια θα δούμε καινούρια μοντέλα να έρχονται στην ελληνική αγορά τα οποία ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό. «Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που επενδύει κανείς στο real estate είναι τα πιο ασφαλή διότι το ακίνητο διαχρονικά σε προστατεύει από τον πληθωρισμό και σου δίνει μία σταθερή απόδοση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιες περιοχές αξίζει να επενδύσεις;

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην απόδοση των επενδύσεων σε διαφορετικές περιοχές, εστιάζοντας στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και των δυνητικών εισοδημάτων από μισθώματα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Πλατεία Αμερικής με απόδοση 7.2%, έναντι του προηγούμενου εξαμήνου που τη πρωτιά είχε το Αιγάλεω με 8.2% απόδοση, ξεχωρίζοντας ως μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις. Από το βάθρο επίσης πέφτουν η Νίκαια με 7.9% και η περιοχή των Πατησίων με 7.8% και τις θέσεις καταλαμβάνουν η περιοχή Αττική με 7.1% και η πλατεία Βικτωρίας με 6.9% οι οποίες αν και με μικρότερη απόδοση από το προηγούμενο εξάμηνο (7.7% και 7.1% αντίστοιχα) ανήκουν πλέον στις τρεις πρώτες περιοχές με την υψηλότερη απόδοση. Ο χάρτης των επενδύσεων σε εισοδηματικά ακίνητα διευρύνεται και με κάποιες ακόμη σημαντικές περιοχές.

Ακολουθούν η περιοχή του Πολυτεχνείου με 6.7%, Περιστέρι και Κυψέλη με 6.3%, Αιγάλεω με 6%, Περισσός (Νέας Ιωνίας) και Αγια Σοφία (Πειραιά) με 5,9% και Κορυδαλλός με 5.8%. Οι νέες προσθήκες προσφέρουν στους επενδυτές πληθώρα ευκαιριών σε διάφορες περιοχές της πόλης, ενισχύοντας την εικόνα μιας δυναμικής και διαφοροποιημένης αγοράς. Η αυξανόμενη ζήτηση σε ακίνητα σε όλο το χάρτη της Αττικής, άνοδος στις τιμές των ενοικίων αλλά και των ζητούμενων τιμών, καθώς και η βελτίωση των αστικών υποδομών έχουν συμβάλει στην ανοδική τάση των αποδόσεων και την αλλαγή στον χάρτη των top 10 περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: