Σε πτώση ο πληθωρισμός. Άλυτο πρόβλημα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ακρίβεια

Σε πτώση ο πληθωρισμός. Άλυτο πρόβλημα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ακρίβεια
Euro coins are seen in this photo illustration on November 2, 2017. The British Pound dropped in value in a three month low against the Euro amidst news of an interest rate hike by the Bank of England set to be announced today. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε άνοδο οι τιμές - Προς νέα αύξηση τα επιτόκια - Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και ΕΛΣΤΑΤ.

Η κρίση τιμών εξακολουθεί να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τον πληθωρισμό, παρά την πτωτική του πορεία, να παραμένει πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, γεγονός άλλωστε που συντηρεί τις προβλέψεις για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής που οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, παρά τις εναλλακτικές που αποτελούν αντικείμενο ζυμώσεων αυτό το διάστημα. Εξάλλου, η Eurostat προέβλεψε αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στο 4,5% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα και με τον εθνικό πληθωρισμό κάτω από το 4% ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία για τον δείκτη στις 10 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την δραστική πτώση των τιμών ωστόσο η ενέργεια παραμένει πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθες από τους εκπροσώπους γνωστών αρτοζαχαροπλαστείων στο πλαίσιο της ίδρυσης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (Ε.ΕΠ.Α.Ζ.), «η ενέργεια δεν παλεύεται». Για παράδειγμα ένα κατάστημα 75 τ.μ. που πλήρωνε πριν την κρίση 2.000-2.500 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε να πληρώνει 9.000-9.500 ευρώ στην κορύφωση της κρίσης και σήμερα που οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί πληρώνει 4.000-4.500. Οπότε γι’ αυτές τις επιχειρήσεις το κόστος της ενέργειας παραμένει βασικό πρόβλημα καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κόστη θέτοντας «κόκκινη γραμμή» σε αυξήσεις μέχρι 30% πάνω από την τιμή της KWh πριν την κρίση. Ήδη πολλοί αναγκάζονται να προσφύγουν σε δανεισμό για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, στα τρόφιμα δεν έχουν σταματήσει οι αυξήσεις, που καταγράφουν αύξηση 9,7% τον Απρίλιο από 11,8% ένα μήνα πριν ενώ αβεβαιότητες αναδύονται και από τον δομικό πληθωρισμό, στο 7,2% από 7% αντίστοιχα. Έτσι, μπορεί ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού να υποχωρεί 2-2,5% κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, ειδικά αν συνυπολογιστεί το υψηλό κόστος χρήματος λόγω των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων, με μια ακόμη αύξηση να βρίσκεται προ των πυλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει δηλώσει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά στην τρέχουσα νομισματική πολιτική που υπαγορεύεται από την τάση του πληθωρισμού, που διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το στόχο του 2% που έχει τεθεί. Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση αύριο, 4 Μαΐου, με τους αναλυτές (Reuters) να προβλέπουν μια συγκρατημένη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Αν και περιορισμένη, η αύξηση θα προσθέσει κόστος για τους δανειολήπτες με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αντανακλαστικά των τραπεζών που υλοποιούν ήδη προγράμματα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών.

Την ίδια στιγμή πάντως που η ΕΚΤ διατηρεί σταθερή την πολιτική της η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, που συνεδριάζει αυτές τις μέρες φέρεται έτοιμη να προβεί στην τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης διατηρώντας στη συνέχεια τα επιτόκια του δολαρίου σταθερά μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα προβλέπεται ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,12 δολ., σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: