Σε «συναγερμό» το Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Σε «συναγερμό» το Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Με το σύνθημα «Je suis Charlie» αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, καθώς και ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας θα αποτελέσει σήμερα το Παρίσι, όπου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες η μεγαλειώδης διεθνής διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις στο γαλλικό εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, σε ένα εβραικό παντοπωλείο καθώς και σε μία αστυνομικό, που στοίχισαν την περασμένη εβδομάδα τη ζωή συνολικά 17 ανθρώπων στη Γαλλία.

Στην πορεία θα συμμετάσχουν σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων τους οποίους ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να υποδεχθεί νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας «Vigipirate», ενεργοποιώντας το ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση» στην περιοχή του Παρισιού. Περίπου 2.200 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες θα περιπολούν στη γαλλική πρωτεύουσα, προστατεύοντας επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες. Παράλληλα δέκα σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα.

Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρωτοστατούν στην πορεία. Θα ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι, κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.

Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Μεταξύ των ξένων ηγετών που αναμένεται να παρευρεθούν στην πορεία είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα μετάσχουν επίσης οκτώ ηγέτες αφρικανικών χωρών, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Το ίδιο και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από την Ελλάδα αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τη Γαλλία «την παλαιότερη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών», δεν αναμένεται τελικώς να συμμετάσχει στην πορεία. Το παρόν θα δώσει ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ.

«Καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα σταματήσει ποτέ την πορεία της ελευθερίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Σήμερα είμαστε αλληλέγγυοι στους Γάλλους που πραγματοποιούν πορεία στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι. Είμαστε στο πλευρό τους, όχι μόνο από οργή και αγανάκτηση, αλλά από αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές και γιατί επίσης οι εξτρεμιστές φοβούνται πολύ αυτό που κρατά πάντα ενωμένες τις χώρες μας: την ελευθερία. Είμαστε μαζί στην ελευθερία και μαζί δηλώνουμε ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν θα σταματήσει ποτέ την πορεία της ελευθερίας», δήλωσε ο Κέρι στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ινδία.

Στις 13:00 η γαλλική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο. Μια ώρα αργότερα θα φθάσει ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, την οποία δεν δέχθηκαν οι Βαλερί Ζισκάρ ντ ‘Εστέν και Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια θα μεταβούν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, από τον Μισέλ Ροκάρ έως τον Αλέν Ζιπέ και τον Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

1/3

Η οικογένεια του δράστη καταδικάζει την επίθεση στο παντοπωλείο
Ένας νεαρός φαν συγκροτήματος ραπ που είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook «Je suis Charlie», ένας φοιτητής και δύο οικογενειάρχες είναι οι τέσσερις εβραίοι που σκοτώθηκαν χθες κατά την επίθεση στο σούπερ μάρκετ κασέρ στην Πορτ ντε Βενσέν, αποκάλυψε σήμερα το Συμβούλιο Αντιπροσώπευσης των Εβραϊκών Οργανώσεων της Γαλλίας. Πρόκειται για τον Γιοχάν Κοέν, 23 ετών, υπάλληλο του σούπερ μάρκετ, τον Γιοχάβ Ατάμπ, 22 ετών, φοιτητή τυνησιακής καταγωγής, τον Φρανσουά-Μισέλ Σααντά, συνταξιούχο 64 ετών και τον Φιλίπ Μπραχάμ, 45 ετών, στέλεχος εταιρείας Πληροφορικής.

Από την πλευρά τους, η μητέρα και οι αδελφές του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σε ανακοίνωση που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Εγώ, η μητέρα του Αμεντί Κουλιμπαλί και όλες οι κόρες μου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του καταστήματος Hyper Cacher , στην οικογένεια της δημοτικής αστυνομικού του Μονρούζ, καθώς και για τα θύματα του Charlie Hebdo», αναφέρουν.

«Καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές. Δεν συμμεριζόμαστε κατά κανέναν τρόπο αυτές τις εξτρεμιστικές ιδέες. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει συγκερασμός ανάμεσα σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και την μουσουλμανική θρησκεία. Επιθυμούμε, τέλος, όλοι οι πολίτες να είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι, όπως είμαστε εμείς με τις οικογένειες των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται πως η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, γυναίκα που φέρεται να σχετίζεται με τον Κουλιμπαλί πέρασε από την Τουρκία και πιθανότατα βρίσκεται στη Συρία, δήλωσε επίσημη τουρκική πηγή, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν την συνέλαβαν διότι δεν ειδοποιήθηκαν από το Παρίσι. «Εισήλθε στο τουρκικό έδαφος στις 2 Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόταν στην Ούρφα μία εβδομάδα αργότερα, αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Η ύποπτη είναι πιθανότατα πλέον στη Συρία», δήλωσε πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις χθες σε όλη τη Γαλλία
Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας -700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα. «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, «εκατομμύρια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Το ρεκόρ συμμετοχής στη χώρα παραμένει η πορεία των περίπου 1,5 εκατομμύριου πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Charlie Hebdo.