Σε συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη. Τα επόμενα βήματα

Σε συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη. Τα επόμενα βήματα

«Ραντεβού το Σεπτέμβρη» έδωσε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες του κόμματος προχωρώντας σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωκομματικό πεδίο.

Αντώνης Αντζολέτος

Με ένα ακόμα μήνυμα ο πρωθυπουργός έδωσε προς τους διαφωνούντες την τελευταία προειδοποιητική βολή, ζητώντας εμμέσως να τον «διευκολύνουν» στο έργο του από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί καμία εναλλακτική πρόταση από την πλευρά της μειοψηφίας.

Φωτογραφίζοντας τόσο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ηχηρό «ράπισμα» στους διαφωνούντες και στην ξεχωριστή γραμμή που έχουν τραβήξει από τη συμφωνία των Βρυξελλών και μετά.

Ο στενός κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζει καλά πως αυτή τη στιγμή μια ανοιχτή σύγκρουση μέσα στο κόμμα δεν θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση, αφού η μειοψηφία φαίνεται να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Επιτροπής.

Κερδίζοντας χρόνο ο πρωθυπουργός προκαλεί την άλλη πλευρά να προτείνει λύσεις καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα της ως σενάρια μη ρεαλιστικά.

Το πεδίο της σύγκρουσης μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Tο ζητούμενο είναι οι πόρτες του κόμματος να ανοίξουν και πάλι στην κοινωνία και ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ, του Παναγιώτη Λαφαζάνη σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό».

Η πρόταση αυτή αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στην Πολιτική Γραμματεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στα χέρια του την 3η κρίσιμη ψηφοφορία που θα έχει καταγράψει τις τάσεις μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν απασχολούν καθόλου τα σενάρια που έχουν ειπωθεί για δημιουργία νέου κόμματος, καθώς ο πρωθυπουργός πιστεύει πως το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει μπορεί να ανατραπεί σύντομα.

Στα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα εκτός από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των διαφωνούντων θα είναι η αλλαγή ατζέντας σε θέματα όπως η διαφθορά, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλλαγή των ισορροπιών
Στην κυβέρνηση έχουν χαράξει ήδη μια συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμα και στη σημερινή ψηφοφορία.

1. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει επαναπροσέγγιση ορισμένων από τους 39 βουλευτές, ειδικότερα όσων δεν ψήφισαν «όχι» στην τελευταία συνεδρίαση.

2. Μετά από διαπραγμάτευση το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να αφαιρέσει το συνταξιοδοτικό από τη σημερινή ψηφοφορία, αν και αποτελούσε προαπαιτούμενο από τους δανειστές.

3. Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.

4. Έρχεται διάταξη στη Βουλή για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ως αντιστάθμισμα στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίζεται σήμερα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα
Η πτέρυγα Λαφαζάνη δεν έχει σταματήσει να «τραβά το σχοινί¨ πιέζοντας ασφυκτικά τον πρωθυπουργό να ανοίξει τον εσωκομματικό διάλογο.
Στο παιχνίδι μπήκε και η νεολαία του κόμματος που με μια σκληρή ανακοίνωση επέκρινε μεταξύ άλλων την συμφωνία και καλούσε τον πρωθυπουργό να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο.

Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας στο NEWS 247 τόνιζε πως «πρέπει να πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Είναι η τελευταία ημερομηνία αλλιώς δεν υπάρχουν όροι κόμματος», τόνιζε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπου που λειτουργούν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση υπήρξε και για τις επικρίσεις του πρωθυπουργού. Άλλο στέλεχος της μειοψηφίας επεσήμανε πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις, έχοντας προειδοποιήσει πως ο χαρακτήρας της ευρωζώνης θα οδηγούσε στον εκβιασμό που έγινε από την πλευρά των δανειστών. Μάλιστα η ίδια πηγή επεσήμανε πως η Αριστερή Πλατφόρμα είχε διαφωνήσει από την πρώτη στιγμή ακόμα και με την ενδιάμεση συμφωνία και αυτά ήταν θέματα που είχαν τεθεί επανειλημμένα τόσο στα όργανα του κόμματος, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πηγή: news247.gr