Σε «σκοτεινά» νερά κολυμπά ο Ιαν Θορπ

Σε «σκοτεινά» νερά κολυμπά ο Ιαν Θορπ

Ο χρυσός ολυμπιονίκης της κολύμβησης σε κλινική απεξάρτησης από το αλκοόλ. 

Η ανθρώπινη «τορπίλη», όπως είναι το παρατσούκλι του χρυσού Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Ιαν Θόρπ , περνάει δύσκολες στιγμές. Ο Θόρπ νοσηλεύεται σε κλινική απεξάρτησης στο Σύδνεϋ, καθώς δίνει μια διαφορετική μάχη, αυτή τη φόρα με το αλκοόλ και την κατάθλιψη. Προ ημερών, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, ο 31χρονος αθλητής τραυματίστηκε έπειτα από πτώση στην κατοικία του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να νοσηλευτεί. Ωστόσο, η κατάσταση της ψυχικής υγείας του σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τον οδήγησε σε κλινική απεξάρτησης.

Μια εβδομάδα πριν τη νοσηλεία του ο Θόρπ είχε εμφανιστεί σε γαμήλιο πάρτι φύλου του, δείχνοντας σε καλύτερη κατάσταση, κρύβοντας όμως χρόνια προβλήματα με την κατάθλιψη , όπως περιγράφονται και στην αυτοβιογραφία του με τίτλο : «Αυτός είμαι εγώ», που τον οδήγησαν σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.  «Είναι σοβαρή η κατάσταση. Δε θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Ο Ιαν είναι καλός άνθρωπος, αλλά έχει δυσκολία να αναγνωρίζει τα προβλήματά του», δήλωσε στην Daily Telegraph ο στενός του συνεργάτης, Αλαν Τζόουνς.

ian

Η κατάσταση του επιδεινώθηκε καθώς εκτός από τις αποτυχημένες προσπάθειες να επιστρέψει στην κολύμβηση, ο Θόρπ έχασε αρκετά χρήματα από επένδυση η οποία δεν απέφερε τα αναμενόμενα.  Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για να υπερασπιστώ τα μετάλλια που κέρδισα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ήμουν πάντα μόνος και μέσα σε μία ομίχλη ντροπής. Ήταν σαν ένα βάρος να με βύθιζε. Υπήρχαν ημέρες που δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι μου. Ούτε ένα ποτήρι νερό από την κουζίνα δε μπορούσα να πάρω. Σκέφτηκα μέρη και τρόπους για να αυτοκτονήσω, αλλά πάντα άλλαζα γνώμη, κατανοώντας πόσο γελοίο θα ήταν. Το ποτό με απελευθερώνει από τις άσχημες σκέψεις, είναι ένας τρόπος να ελέγξω τα συναισθήματά του», είχε αποκαλύψει ο 31χρονος.

Ο Ίαν Θορπ γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1982 στο Σίδνεϊ της Ααυστραλίας και είναι πρώην κολυμβητής, ολυμπιονίκης (2000, 2004) της κολύμβησης, γνωστός ως «Τορπίλη». Κατέκτησε πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια στις διοργανώσεις του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004, καθώς επίσης έντεκα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ πέτυχε 13 παγκόσμια ρεκόρ σε αγώνες μέσης και μακράς απόστασης.

Ανακοίνωσε την αποχώρησή του σε ηλικία μόλις 24 ετών, στις 21 Νοεμβρίου 2006. Mιλώντας στην τηλεόραση δήλωσε ότι δεν έχει πλέον κίνητρο για αγώνες και αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Το Φεβρουάριο του 2011 αποφάσισε όμως να επιστρέψει για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.