Σε χαμηλό 12ετίας τα αποθέματα ντίζελ

Σε χαμηλό 12ετίας τα αποθέματα ντίζελ
Όπως επισημαίνεται, τα αποθέματα πρόκειται να αυξηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πριν επέλθει απότομη πτώση

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών αναμένεται να φτάσουν τα αποθέματα τύπου ντίζελ στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie Ltd.

Όπως επισημαίνεται, τα αποθέματα πρόκειται να αυξηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πριν επέλθει απότομη πτώση. Τα αποθέματα τον Μάρτιο αναμένεται να είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί σε μηνιαία βάση από το 2011, δήλωσε η Woodmac.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει τις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικών καυσίμων στις αρχές Φεβρουαρίου, η ήδη στενή κατάσταση εφοδιασμού της ηπείρου κινδυνεύει να επιδεινωθεί. Τα αποθέματα είναι ένα ζωτικό μαξιλάρι έναντι τέτοιων διαταραχών και, όταν εξαντλούνται, η αγορά γίνεται ασταθής.

Τα χαμηλότερα αποθέματα συνέβαλαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια πετρελαίου, δίνοντας κίνητρα στους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης να λειτουργούν «σκληρά», δήλωσε ο James Burleigh, αναλυτής της Woodmac. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι η ημερήσια επεξεργασία αργού στη βορειοδυτική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 420.000 βαρέλια αυτόν τον μήνα, φτάνοντας τα 6,14 εκατομμύρια.

«Αναμένουμε ότι η υψηλότερη παραγωγή θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τα ισχυρά καθαρά ταμειακά περιθώρια και τα αποθέματα βενζίνης/ντίζελ στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν δημιουργήσει σχεδόν τρία εκατομμύρια βαρέλια» δήλωσε ο Burleigh.

Καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής καυσίμων τύπου ντίζελ διά θαλάσσης, η απότομη πτώση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρος του προβλήματος διαθεσιμότητας ντίζελ στην Ευρώπη -και τις ΗΠΑ- έγκειται στη δομή των αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης. Η καμπύλη ICE gasoil κλίνει προς τα πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι οι άμεσες προμήθειες είναι πιο ακριβές από το ίδιο καύσιμο που παραδίδεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτό αποθαρρύνει τη συσσώρευση αποθεμάτων, καθώς οι έμποροι πιθανότατα μπορούν να πουλήσουν σήμερα σε καλύτερη τιμή από ό,τι μπορούν να κλειδώσουν για το μέλλον. Αυτή η δομή έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένει ισχυρή για τα ιστορικά πρότυπα.