Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο – Τι λέει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο – Τι λέει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί.

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί, βορειοανατολικά του Λεωνιδίου.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τρίτη στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Richter.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 101 χλμ. ΝΔ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα μία δόνηση 2,5 Ρίχτερ στα 14 χλμ βόρεια, βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, μία δόνηση 2,7 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο, 2,5 Ρίχτερ στα 13 χλμ βορειοανατολικά του Λεωνιδίου και ακόμα μία μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στα 15 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά του Άστρους Κυνουρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

Σημείωσε δε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: