Σενάρια Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου στον τουρκικό τύπο

Σενάρια Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου στον τουρκικό τύπο
Turkish President Tayyip Erdogan waves as he addresses his supporters following his victory in the second round of the presidential election at the Presidential Palace in Ankara early on May 29, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ συνδυάζονται με πολεμοχαρή σενάρια που κυκλοφορούν στον τουρκικό τύπο για την πιθανότητα Γ' Παγκοσμίου Πόλεμου, λόγω της απειλής του Ισραήλ να επεκτείνει τον πόλεμο και στον Λίβανο.

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Εσθονού προέδρου Αλάρ Κάρις στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν βρήκε άλλη μια ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους για το Παλαιστινιακό και να προειδοποιήσει ότι οι σφαγές του Ισραήλ απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Οι δράστες αυτής της βαρβαρότητας θα λογοδοτήσουν τελικά ενώπιον του διεθνούς δικαίου», είπε, και «πρέπει επειγόντως να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας». Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ συνδυάζονται με πολεμοχαρή σενάρια που κυκλοφορούν στον τουρκικό τύπο για την πιθανότητα Γ’ Παγκοσμίου Πόλεμου, λόγω της απειλής του Ισραήλ να επεκτείνει τον πόλεμο και στον Λίβανο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Oda TV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, επικαλούμενα πηγές του Υπουργείου Αμυνας, αναφέρουν ότι η Τουρκία και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες για μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη. Άλλωστε για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύρραξης, λόγω της αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή, είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ενδιαφέρον ότι κάποια φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα συνιστούν στους Τούρκους πολίτες να φύγουν όπως μπορούν, γιατί «έρχεται μεγάλος πόλεμος». Ιδιαίτερη σημασία έχει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ισλαμικών τάσεων Γενί Σαφάκ, που αναφέρει ότι, εφόσον οι προσπάθειες της Τουρκίας να κλείσει τα μέτωπα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της γενοκτονίας στη Γάζα δεν καρποφόρησαν, η Τουρκία ετοιμάζεται για έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά ο Τούρκος πρόεδρος στην συνέντευξή του με τον Εσθονό ομόλογό του. Προσφέροντας τις διαμεσολαβητικές υπηρεσίες της χώρας του και πατώντας σε δύο βάρκες, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η διαρκής ειρήνη θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω λύσης δύο κρατών. Μια δίκαιη λύση είναι δυνατή μέσω της διπλωματίας, είπε, αλλά οι πρωτοβουλίες που θα αποκλείουν τη Ρωσία δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle