Σεντένο: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup

Σεντένο: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup

«Στο τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα το ολοκληρώσει επιτυχημένα», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Την γνωστή θέση ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του επαναλαμβάνει ο Μάριο Σεντένο σε απολογιστική επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του για το προηγούμενο Eurogroup.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση «έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Εχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βαθμονομήσουμε (calibrate) το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι ζητήθηκε στο EwG να δουλέψει περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να είναι στη θέση τους για να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλωσόρισε την συμφωνία για το SLA επί της 4ης αξιολόγησης, το οποίο ο Μ. Σεντένο χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από την συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».