Σφοδρές αντιδράσεις για την τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου

Σφοδρές αντιδράσεις για την τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου

Από πρόεδρος του Αρείου Πάγου προϊσταμένη στο Νομικό Γραφείο Τσίπρα.

Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση την πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου στην θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου και διευκρινίζεται ότι θα είναι άμισθη. Η κ. Θάνου ήταν μέχρι τις 30 Ιουνίου Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η άμεση τοποθέτηση της στο γραφείο του πρωθυπουργού προκάλεσε έκπληξη στο πολιτικό σύστημα και το Δικαστικό Σώμα.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ μιλά για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία»: «Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

» Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να ‘εξυπηρετήσουν’ και να ‘εξυπηρετηθούν’ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

» Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια.»

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε γράψει στο Twitter: «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της…»

«Μόνο σαν αστείο μπορεί να φανεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες αφού εγκατέλειψε την κορυφαία θέση δικαστή στη χώρα, τοποθετείται στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Το μήνυμα στους ανώτατους δικαστές είναι ένα: «Συνεργάσου με την κυβέρνηση και εδώ είμαστε. Σήμερα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αύριο σε έναν οργανισμό, σε μια προεδρία, σε μια Ανεξάρτητη αρχή». Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας αυτή η επιλογή» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Οικονόμου και την Μάιρα Μπάρμπα στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πάντως ότι προφανώς «υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των ενώσεων τους», ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να «αποσυρθούμε όλοι από το χώρο της Δικαιοσύνης» καθώς όπως είπε, «η δικαστική εξουσία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εξουσία, είναι το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση: «Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη» δήλωσε.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότηση τους.

Το βιογραφικό της κ. Θάνου

Η κ. Θάνου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.
Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προήδρευσε του ίδιου αυτού τμήματος. Την 1-7-2015 ανέλαβε την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Κατά το χρονικό διάστημα από 27-8 έως 21-9-2015 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού και στις 22-9-2015 επανήλθε στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων. Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).