Συγχαρητήρια Νετανιάχου στον Μπάιντεν- Ο Τραμπ ήταν ο «καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο»

Συγχαρητήρια Νετανιάχου στον Μπάιντεν- Ο Τραμπ ήταν ο «καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο»
epa08170382 US President Donald J. Trump (L) walks with Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu (R) down the Colonnade on their way to the Oval Office of the White House, in Washington, DC, USA, 27 January 2020. President Donald J. Trump is expected to unveil a Middle East peace plan during the visit of Prime Minister Netanyahu, 28 January. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλοί στο Ισραήλ είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την εκλογή Μπάιντεν. Ισραηλινοί βουλευτές φοβούνται την εμφάνιση μιας νέας γενιάς, λιγότερο θετικής ή ακόμη και εχθρικής προς τη χώρα τους, μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα και τη χαλάρωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη σήμερα το πρωί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών «μεγάλο φίλο του Ισραήλ», ενώ ευχαρίστηκε και τον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεργασία τους.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Τζο, γνωριζόμαστε εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, η σχέση μας είναι θερμή και γνωρίζω ότι είσαι μεγάλος φίλος του Ισραήλ», έγραψε ο Νετανιάχου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ελπίζω να μπορέσουμε, με εσάς τους δύο, να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την ειδική σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο».

«Ευχαριστώ, Ντόναλντ Τραμπ για τη φιλία σας προς το Ισραήλ και εμένα προσωπικά, για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και του Γκολάν, για τη στάση σας απέναντι στο Ιράν, για τις ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίας και που φέρατε την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία σε πρωτόγνωρα ύψη», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η στήριξη στην ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η ευλογία στην προσάρτηση του Γκολάν και η μεσολάβηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών: ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε το σημάδι του στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ήλπιζε, όπως η πλειονότητα των Ισραηλινών, σε νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων.

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 63% των Ισραηλινών προτιμούσαν τον Τραμπ από τον Μπάιντεν (17-18%), οι υποστηρικτές του οποίου ήταν λιγότεροι από τους αναποφάσιστους (20%).

Ωστόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει εδώ και χρόνια το Ισραήλ, το οποίο πρώτη φορά επισκέφθηκε το 1973. Εξάλλου το 2015 είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν «την ιερή υπόσχεσή τους να προστατεύσουν τη γενέτειρα των Εβραίων».

Πολλοί στο Ισραήλ είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την εκλογή Μπάιντεν.

Ισραηλινοί βουλευτές φοβούνται την εμφάνιση μιας νέας γενιάς, λιγότερο θετικής ή ακόμη και εχθρικής προς τη χώρα τους, μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα και τη χαλάρωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο κεντρώος Γιάιρ Λάπιντ, εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του για την εμφάνιση «ακραίων φωνών» και «αντι-ισραηλινών» στο Δημοκρατικό κόμμα. Όμως συνεχάρη ήδη από χθες τον Μπάιντεν και τη Χάρις, καλώντας τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ βάσει «των αξιών»  και «των συμφερόντων» των δύο χωρών.