Συγκλονιστικές αποκαλύψεις των New York Times για κυβερνητικές παρεμβάσεις σε δημοσιογράφους

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις των New York Times για κυβερνητικές παρεμβάσεις σε δημοσιογράφους
epa05699096 (FILE) - A file photo dated 08 December 2008 showing a night view of the New York Times building in New York, New York, USA. According to reports from 05 January 2017, Apple has removed the New York Times from the app store in China complying with a request from teh Chinese government. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50805191 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν διεξήγαγε “μια μυστική νομική μάχη για να εξασφαλίσει τα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times”, ενώ δόθηκε επίσης εντολή αποσιώπησης σε διευθυντικά στελέχη του εντύπου, αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, η αμερικανική εφημερίδα.

Η νομική μάχη για την εξασφάλιση πρόσβασης στα αρχεία των email τεσσάρων δημοσιογράφων ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και επεδίωκε την αποκάλυψη πηγών των ρεπόρτερ, αναφέρουν οι New York Times.

“Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενημέρωσε ποτέ τους The Times για την προσπάθεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε τη διεξαγωγή της νομικής μάχης φέτος, λέγοντας σε μια χούφτα υψηλόβαθμων στελεχών των Times γι’αυτό, αλλά επιβάλλοντας εντολή αποσιώπησης για να την προστατεύσουν από δημόσια θέα”, αναφέρεται στο δημοσίευμα των NYT, στο οποίο επικαλούνται τον δικηγόρο της εφημερίδας Ντέιβιντ ΜακΚρόου.

Η εντολή εμπόδιζε τα στελέχη της εφημερίδας να αποκαλύψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης ακόμη και στον διευθυντή σύνταξης των NYT Ντιν Μπάκετ και άλλα στελέχη της σύνταξης, επισημαίνεται.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του ΜακΚρόου, σύμφωνα με τις οποίες η εντολή αποσιώπησης, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου, ήταν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου, αλλά τώρα έχει αρθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η νομική διένεξη αφορούσε προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατασχέσει αρχεία μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Google, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα email των New York Times και αντιστάθηκε στην προσπάθεια εξασφάλισης των πληροφοριών αυτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι New York Times έγραψαν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ κατέσχεσε μυστικά τηλεφωνικά αρχεία τεσσάρων δημοσιογράφων περιόδου σχεδόν τεσσάρων μηνών το 2017 στο πλαίσιο έρευνας για διαρροή.

Το CNN και η Washington Post είχαν προηγουμένως αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσπαθήσει μυστικά να εξασφαλίσει τα τηλεφωνικά αρχεία ορισμένων δημοσιογράφων τους για δουλειά που είχαν κάνει το 2017.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει εκτός ωραρίου λειτουργίας.

Οι Times επικαλούνται δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Άντονι Κόλεϊ, σύμφωνα με τον οποίο το υπουργείο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν κινήθηκε επανειλημμένως για να καθυστερήσει την εφαρμογή της εντολής και μετά “κινήθηκε οικειοθελώς για να αποσυρθεί η εντολή πριν από την προσκόμιση οποιουδήποτε αρχείου”.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι η εταιρεία είναι “σθεναρά δεσμευμένη στην προστασία των δεδομένων των πελατών μας και έχουμε μακρά ιστορία στην άσκηση πιέσεων για να ενημερώνουμε τους πελάτες μας για οποιαδήποτε αιτήματα νομικής φύσης”.