Συγκροτήθηκε νέα Κ.Ο. από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ – Πρόεδρος ο Αλέξης Χαρίτσης

Συγκροτήθηκε νέα Κ.Ο. από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ – Πρόεδρος ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, Αθήνα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo:
Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν την Τρίτη οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης

Το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

Πρόεδρος της ΚΟ αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι 11 αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Φάμελλος για νέα ΚΟ των «11»: Αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Κρύβεται υπόγεια αντίδραση για Κασελάκη

«Αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά και την αξιωματική αντιπολίτευση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σ. Φάμελλος, τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 βουλευτών ( 9 της ομάδας Ηλιόπουλου-Αχτσιόγλου και οι 2 της Ομπρέλας) που αποχώρησαν από το κόμμα, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε ο Α. Χαρίτσης.

Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος μιλώντας στο ΕΡΤNews ανέφερε πως αυτό «δείχνει μια βιασύνη σε μια πορεία που φαίνεται να ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα κάτι μου δημιουργεί σοβαρότατο ερώτημα για τα κίνητρα και την προετοιμασία», ενώ εκτίμησε σημείωσε ότι «κρύβεται υπόγεια μια αντίδραση στην εκλογή του ίδιου του κου Κασσελάκη, παρότι υπάρχουν στην ομάδα αυτή δύο τουλάχιστον υποψήφιοι πρόεδροι που αναγνώρισαν τους όρους και τους κανόνες της συμμετοχής».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγεται από την κοινωνία στον κοινοβουλευτισμό για να κάνει το ισχυρότερο μέτωπο κριτικής και αντιπροτάσεων σε μια κυβέρνηση. Κι όταν αποχωρούν 11 εν προκειμένω βουλευτές της, αυτό αδυνατίζει. Σαφέστατα ο καθένας μπορεί να έχει πολιτική άποψη, αλλά τα κοινοβουλευτικά μεγέθη κρίνουν και χαρακτηρίζουν τον κοινοβουλευτισμό», εξήγησε.

Σχολίασε πως «είναι άλλο να διαφωνείς με το κόμμα σου, με την πολιτική του ηγεσία και να μένεις και να καταθέτεις την άποψή σου στα όργανα. Όσο καιρό ήταν πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνούσαν και όλοι με τις προτάσεις του πάρα ταύτα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε όχι απλά μια διαφωνία εντός, έχουμε αποχώρηση και ταυτόχρονα μια ταχεία συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολιτικό ζήτημα, στο οποίο είμαι απολύτως αντίθετος».

Όπως ανέφερε, πως «οι πρώην σύντροφοι και συντρόφισσες μου δεν μας δώσανε τη δυνατότητα να συζητήσουμε γι’ αυτή την διαφωνία τους μέσα σε όργανα, γιατί θα μπορούσαμε να πούμε και εκεί και εμείς την άποψή μας σε κάποια θέματα, κάποιο σχολιασμό πολιτικών επιλογών και να συμφωνήσουμε. Δεν έκαναν κάτι τέτοιο, αλλά υπήρχε μια βιασύνη και μια αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά και την αξιωματική αντιπολίτευση», σε μια στιγμή που «ο κ. Μητσοτάκης υποβάλλει φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βάζει ένα χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ενώ έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος αφήνει την ακρίβεια να σαρώνει στα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα, επέλεξαν κάποιοι να φύγουν από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα έβαζε την άμυνα σε όλα αυτά».

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν έχει διατυπωθεί κριτική επί των οργάνων, αλλά επί εκφράσεων του προέδρου, σημειώνοντας ωστόσο πως πλέον το κρίσιμο είναι η προετοιμασία του συνεδρίου. 

«Νομίζω ότι κρύβεται υπόγεια μια αντίδραση στην εκλογή του ίδιου του κ. Κασσελάκη, παρότι υπάρχουν στην ομάδα αυτή δύο τουλάχιστον υποψήφιοι πρόεδροι που αναγνώρισαν τους όρους και τους κανόνες της συμμετοχής. Εγώ όμως θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό το ότι ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή που κάναμε και ήμασταν ακόμη όλοι μαζί, αυτοί οι πρώην σύντροφοι και συντρόφισσες μου δεν κατέθεσαν μια πολιτική πρόταση για να κριθώ κι εγώ, δηλαδή να τοποθετηθώ και εγώ επί αυτής. Δεν έγινε αυτή η πολιτική συζήτηση, δεν δόθηκε αυτό το πολιτικό περιθώριο. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η σελίδα, απ’ ό,τι φαίνεται εκ μέρους τους, έκλεισε».

Υπενθύμισε ότι οι «11» εκλέχθηκαν με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας για τη νέα ΚΟ που συγκροτήθηκε πως «είναι κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα που ξεπερνάει την τοποθέτησή μου για την απλή αποχώρηση».