Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της επετείου της «D-Day»

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της επετείου της «D-Day»

Τη «μεγάλη ευθύνη» της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση υπέδειξε η Μέρκελ στον Πούτιν - Ομπάμα: «Προγεφύρωμα της δημοκρατίας» η απόβαση στη Νορμανδία.

Οι «μεγάλοι» του κόσμου συναντώνται σήμερα στις ακτές της γαλλικής Νορμανδίας για να τιμήσουν τους στρατιώτες που συμμετείχαν σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια στην συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία και τους αμάχους που έπεσαν θύματα κατά τις μάχες που ακολούθησαν. Περί τους 3.000 βετεράνους της συμμαχικής επιχείρησης στις παραλίες Όμαχα και Γιούτα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Άνγκελα Μέρκελ, με προεξέχοντα τον Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Παρών και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες… Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών», δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Φρανσουά Ολάντ, καθώς είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία. Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής «σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων».

«Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΓιορτάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας», δήλωσε στη συνέχεια ο Ολάντ στη διάρκεια τελετής στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πως οι ακτές της Νορμανδίας υπήρξαν το 1944 «το προγεφύρωμα της δημοκρατίας».

Ο Ομπάμα είχε φθάσει νωρίτερα με ελικόπτερο σε αυτό το κοιμητήριο περίπου 10.000 Αμερικανών στρατιωτών, το οποίο δεσπόζει στη θάλασσα και αποτελεί αμερικανικό έδαφος. Κατά την ομιλία που εκφώνησε εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «διαμόρφωσε την ασφάλεια και την ευημερία για το μέλλον».

«Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα. Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Ομπάμα. «Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα. Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους», είπε ακόμη.

 

Συζητήσεις για το μέλλον της Ουκρανίας στο περιθώριο των εκδηλώσεων
Απομονωμένος εδώ και δύο μήνες από τη διεθνή σκηνή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε από χθες τη μεγάλη του επιστροφή. Αφού συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντήθηκε στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων λίγο πριν από το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Ντοβίλ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε στον Ρώσο πρόεδρο πως η Ρωσία έχει «μεγάλη ευθύνη να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία», όπως δήλωσε η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία έκανε επίσης γνωστό πως η Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Στη συζήτηση αυτή, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία. Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της», δήλωσε η εκπρόσωπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς που ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν – Ολάντ, έκανε σήμερα δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων. «Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν για να του πούμε: στην Ουκρανία σχεδόν γίνεται πόλεμος. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προς μία κατάπαυση του πυρός. Είναι το πρώτο αναγκαίο πράγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Πώς μπορούμε να συμβάλουμε ώστε στο οικονομικό πεδίο να επιλυθεί η διένεξη για το φυσικό αέριο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα όλων των περιοχών της Ουκρανίας; Και αυτά τα συζητήσαμε κατά πολύ ειλικρινή τρόπο», συνέχισε ο Φαμπιούς και είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχεται «ότι μπορεί να έχει κάποια επιρροή στους φιλορώσους αυτονομιστές, αλλά όχι απόλυτη. Παίρνει ως παράδειγμα το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, ενώ είχε απευθύνει έκκληση να μην πραγματοποιηθεί».

«Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες, αλλά αυτό που εξηγήσαμε και είναι αδιαμφισβήτητο, είναι ότι δεν είναι προς κανενός το συμφέρον να ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα σε Πούτιν: Έχεις δύο με τέσσερις εβδομάδες περιθώριο

Νέο «ψυχροπολεμικό μέτωπο» Ρωσίας και G7

Κάμερον: «Η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να αλλάξει»