Η Σίλικον Βάλεϊ «μετακομίζει» στην Αϊόβα

Η Σίλικον Βάλεϊ «μετακομίζει» στην Αϊόβα

Ολοένα και πληθαίνουν τα υψηλής τεχνολογίας κέντρα δεδομένων στις πεδιάδες της Αϊόβα.

Αυτές οι τεράστιες εγκαταστάσεις είναι γεμάτες με διακομιστές και άλλο εξοπλισμό που διατηρούν σε λειτουργία τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Η Microsoft ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κέντρο δεδομένων προϋπολογισμού 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έξω από το Ντε Μόιν, ενώ η Facebook θα ανοίξει ένα στη γειτονική πόλη της Αλτόνα στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η Google έχει παρεμφερείς εγκαταστάσεις στο Κάνσιλ Μπλαφς, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πάνω από μια ντουζίνα κέντρων δεδομένων άλλων εταιρειών.

«Είναι σαφές ότι καταφέραμε και ελκύσαμε τα κέντρα δεδομένων εδώ» είπε η Ντέμπι Ντάραμ, διευθύντρια της Αρχής Οικονομικής Ανάπτυξης της Αϊόβα. «Όταν η Microsoft και η Google και η Facebook έχουν έρθει εδώ, αυτό δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής των ανθρώπων».

Γιατί όμως η Αϊόβα;

Η πολιτεία έχει άφθονη και φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Οι τιμές εμπορίου της ενέργειας στην Αϊόβα είναι 20% περίπου χαμηλότερα από τον αμερικανικό μέσο όρο, και η πολιτεία παράγει μια μεγάλη μερίδα της ενέργειας από αιολικά πάρκα.

Αυτό είναι σημαντικό για τις εταιρείες τεχνολογίας επειδή τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Στις ΗΠΑ, τα κέντρα δεδομένων ευθύνονται για πάνω από το 2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Villanova. Αν ολόκληρη η παγκόσμια βιομηχανία cloud computing ήταν χώρα, τότε θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη με όρους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Google ανακοίνωσε τον Απρίλιο μια συμφωνία με την MidAmerican Energy, με την οποία η δεύτερη θα τροφοδοτεί τις εγκαταστάσεις της πρώτης στην Αϊόβα εξολοκλήρου με ανανεώσιμη αιολική ενέργεια, και η Facebook σχεδιάζει να κάνει το ίδιο.

Επίσης, το περιβάλλον ευνοεί την ανεμπόδιστη παροχή ενέργειας. Η Αϊόβα δεν έχει μπλακ-άουτ, ούτε ιστορικό σεισμών ή τυφώνων που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων.

Τέλος, η κίνηση της Google να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην Αϊόβα ώθησε τις αρχές της πολιτείας να προσφέρουν φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που επιζητούν να φτιάξουν κέντρα δεδομένων.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία «επέλεξε το Κάνσιλ Μπλαφς επειδή έχει τον κατάλληλο συνδυασμό ενεργειακών υποδομών, οικοδομήσιμης γης, και εργατικού δυναμικού για το κέντρο δεδομένων».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα κέντρα δεδομένων δεν απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι εγκαταστάσεις της Google έχουν 200 άτομα, ενώ αυτές της Microsoft και της Facebook θα έχουν μόνο μερικές δεκάδες. Όμως, υπάρχουν άλλα οφέλη, κυρίως με τη μορφή της ροής νέων επενδύσεων στην πολιτεία, καθώς και της έμμεσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές.

Διαβάστε ακόμη:

Ο δισεκατομμυριούχος Mr. Silicon Valley