Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Υποχωρεί η φημολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Σημαντική μείωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς υποχωρεί η φημολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ (Grexit).

Επιπροσθέτως η Ε.Ε έδωσε σήμερα εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες καθώς αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων. Πρόκειται για τα περίφημα ομόλογα του «πυλώνα 2» τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική Alpha Πειραιώς και Eurobank) έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ.ευρω από την ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένη εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Έτσι πριν από λίγο η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ( η οποία είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο τις τελευταίες ημέρες) υποχώρησε κατά 10% – και συγκεκριμένα στο 9,99% – επιστρέφοντας στα επίπεδα που κυμαίνονταν στις 29 Δεκεμβρίου.

Επίσης, κάτω από το φράγμα του 9%, και συγκεκριμένα στο 8,99%, υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,42%) να περιορίζεται στο 8,57%.

«Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο και πιστεύω πως είναι συχνά ευνοϊκότερο να βοηθήσουμε δίνοντας αυτό τον χρόνο, από το να διακινδυνεύσουμε μία κατάρρευση, από την οποία τελικά θα βγουν όλοι ζημιωμένοι».

Αυτό τόνισε ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, αντικρούοντας την πάγια θέση του διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς- Βέρνερ Ζιν, για την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ο Χανς- Βέρνερ Ζιν εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ κράτησαν λανθασμένη στάση σε σχέση με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «η σωστή συνταγή είναι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα “Grexit”, ώστε η Ελλάδα, με ένα αδύναμο νέο νόμισμα, να μπορέσει να ξαναγίνει ανταγωνιστική». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλα αυτά, η πρόθεση να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αποτελεί «άδεια» για μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σημείωσε ότι «στον πολιτικό τομέα υπάρχουν τεράστια φαινόμενα μετάδοσης, που τελικά θα οδηγήσουν σε μία κατάσταση, όπου η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν βάλτο χρέους» και αυτό είναι πιο μεγάλος κίνδυνος από τον κίνδυνο του εάν περνούν τώρα κρίση οι χρηματαγορές.

Αντικρούοντας τη θεωρία του Χανς- Βέρνερ Ζιν πως έχει «καεί» έως τώρα πολύ χρήμα με τα πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ο Έβαλντ Νοβότνι επισήμανε ότι όλα τα ελληνικά προγράμματα συνδέονταν με όρους, και ακριβώς αυτό είναι ένα από τα σημεία που πάντα πρέπει να συζητείται, δηλαδή εάν μερικές φορές αυτοί οι όροι υπήρξαν σωστοί κλπ, αλλά δεν ισχύει ότι τα χρήματα απλά δίνονται στους Έλληνες, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί τα αξιοποιούν.